Lumea de azi este digitală. Acum 18 ani, dintre primele 10 companii din lume, una singură era din zona tech. Astăzi, 7 din primele 10 companii ale lumii sunt din zona tech.
Tehnologia nu influențează însă doar economia. Luate la întâmplare, evenimente politice sau sociale, cum ar fi primăvara arabă în 2011, alegerile din SUA 2016 sau protestele din România în 2017 – toate au o importantă componentă digitală.
Dinamica societății de astăzi este digitală, iar România trebuie să recunoască și să se adapteze acestei tendințe. Cred sincer că revoluţia digitală va schimba fundamental viaţa noastră în următorii ani. Telemedicina, educaţia la distanţă, comunicarea cu cei dragi, felul în care muncim, felul în care călătorim, în care ascultăm muzică sau urmărim filme, felul în care ne informăm s-a schimbat şi continuă să se schimbe cu o viteză ameţitoare.
Tehnologia a schimbat şi va schimba profund atât instituţiile publice, cât şi felul în care funcţionează democraţia.
Din păcate însă, am constatat că fără rezoluții și deadlinuri europene, reforma prin tehnologie este foarte greu de pus din practică de aici.
Am fost 6 luni secretar de stat în anul 2016 la Ministerul Fondurilor Europene – şi acolo am înţeles că modernizarea României vine din Uniunea Europeană. Avem exemplul Justiției! Luptăm astăzi pentru o justiție independentă pentru că o avem deja și datorită Uniunii Europene. Să fim onești, fără presiunile și sprijinul UE, drumul către un stat de drept ar fi fost mai lung și mai greu.
Iar Uniunea Europeană trebuie să aibă cât de curând o dezbatere serioasă despre adaptarea instituţiilor şi mecanismelor democratice la tehnologie.
Am ambiţia ca această dezbatere să pornească din România. Și am convingerea că dacă există un partid românesc care să poarte competent această dezbatere, acesta este doar USR.
Îmi doresc ca numele USR să fie legat de o mare idee de reformă europeană. Îmi doresc ca noi să fim cei care pun capăt mediocrității reprezentanților români în PE.
“Cred că două cuvinte îl descriu bine pe Radu: agilitate și viitor.
Noi am colaborat mult în timp ce pilotam proiectul Fiecare Copil în Grădiniță, programul socio-educațional care ajută cei mai săraci copii din România să beneficieze de educație preșcolară. Radu a contribuit semnificativ la crearea sistemului de monitorizare în timp real a prezenței copiilor la grădiniță, în baza cărora se acordau tichetele sociale. Acest sistem ne-a ajutat foarte mult atât în lucrul cu echipele locale cât și în demersul de fundamentare a propunerii de politică publică.”