Am ajuns în guvernul tehnocrat în 2016 pentru a descâlci situația dezvoltării sistemului IT care gestiona fonduri europene.

Situația existentă la momentul la care am ajuns era următoarea: conform angajamentelor celor din minister, softul trebuia să fie gata. Conform situației reale, era un dezastru.

În primul rând, nu exista o analiză de business făcută pentru acest soft. Nu existau documente care să descrie ce trebuia programat. Un singur om dicta ce trebuie făcut. All-in-one. El era și business analyst, și programator, și tester, și product manager. Nimeni altcineva nu știa ce trebuie făcut și nici nu voia să-și asume vreo responsabilitate. După cum era de așteptat, după 1 an și jumătate de muncă la soft (lucrul începuse în 2015), era programat, la o estimare grosieră, aproximativ 20% din ceea ce era nevoie. Și acest 20% fără acceptanță, fără să fi fost testat la modul serios.

În mod normal aș fi spus că e nevoie de minim un an și jumătate de muncă pentru rezolvarea situației. Doar că… nu aveam un an și jumătate. Pentru că de finalizarea acestui soft depindea… desemnarea autorităților de management. De care depindea… mare parte din absorbție.

Fără soft, nema desemnare. Se luase decizia de către guvernul Ponta să se facă cu STS. Timp de anulat decizia si făcut licitație, exclus. Deci obligatoriu să dăm înainte.

Așa că am format o echipă de oameni care să documenteze cerințele pentru acest soft. Am făcut multe ședințe pentru validarea acestor cerințe cu stakeholderii.  Am organizat interacțiunea cu dezvoltatorul (STS). Am pornit o licitație pentru cooptarea unor analiști de cerințe, deoarece în minister nu era expertiză (licitația s-a finalizat, după contestații, la jumătatea lunii septembrie și a livrat o documentație care a fost folosită). Am desenat eu însumi diagrame, am scris cerințe și am urmărit taskuri în JIRA.

Odată cu plecarea mea de la minister, inițial, guvernul Grindeanu a renunțat la munca mea. Apoi, văzând că nu au șanse pe planul lor, au revenit la planul meu.

Și au reușit desemnarea pe planul gândit și lăsat de mine.