LOCURI DE MUNCĂ MAI APROAPE DE CASĂ ȘI UN MEDIU ECONOMIC MAI ATRACTIV ÎN SECTOR

Tot auzim vorbindu-se în București despre un sector - cartier general de business, adică acolo unde sunt concentrate multe firme, cu o activitate economică intensă și sectoare - dormitor, unde cetățenii Bucureștiului se retrag după orele de lucru. Sectorul 2 nu este perceput ca fiind nici una, nici alta, deși are un avantaj major prin poziționare și un potențial latent mare de a deveni o zonă cu o activitate economică mult mai intensă decât în prezent, care ar însemna, pe de o parte, mai mulți bani la bugetul local pentru dezvoltare - proveniți din impozitul pe venit, dar și un confort sporit al cetățenilor, care ar putea avea locul de muncă mai aproape de casă și nu ar mai pierde ore în trafic.

  • Numărul agenților economici din Sectorul 2 este de 80.189, reprezentând aproape 21% din totalul firmelor înregistrate în București, cu o cifră de afaceri însumată de 23,5 miliarde de euro - aproape 20% din cifra de afaceri totală a agenților privați din Capitală.
  • Numărul de angajați care lucrează în Sectorul 2 - atât în mediul public, cât și în cel privat - este de 218.829 persoane, reprezentând 21,25% din numărul total de angajați din București, Sectorul 2 fiind al doilea din București, după Sectorul 1, ca număr de angajați.
  • Domeniile cu cei mai mulți angajați în Sectorul 2 sunt: comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun (aproape 27.000 de angajați), industria software (aproape 13.000 de angajați).

Deși statisticile indică o situație mai bună - teoretic - din punct de vedere al mediului economic în Sectorul nostru față de alte sectoare din București, în realitate aceasta nu a fost deloc meritul administrațiilor locale. Dimpotrivă, nu a existat până în prezent nicio preocupare de a deschide un dialog transparent cu mediul de business din Sector, pentru a înțelege care sunt problemele unde autoritatea locală poate interveni pentru a păstra aceste afaceri în Sector și a le încuraja să se dezvolte sau chiar de a stimula parteneriate care să contribuie la creșterea vieții în comunitățile noastre.

Sunt aproape 30.000 de oameni în Sectorul 2 care lucrează (oficial) în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate - mici afaceri care reprezintă sursa de venit principală pentru foarte multe familii din sector. Niciodată autoritatea locală nu a venit în sprijinul acestora cu informații transparente despre reglementările legale aplicabile în relație cu administrația locală, ci doar și-a folosit pârghiile de a le sancționa pentru a mai colecta niște amenzi la bugetul local.

Tot în sectorul nostru sunt multe ansambluri de actuale sau foste clădiri industriale care ocupă spații imense în zone centrale ale Capitalei, dar care nu produc o valoare economică adăugată mare pentru sector și care ar putea fi relocate în alte zone (ex: Uzina de Reparații - Atelierele Centrale STB). Aceste zone ar trebui să fie populate de investiții private sau publice care:

  •  creează locuri de muncă mai aproape de casă
  •  sunt nepoluante
  •  pot să genereze la rândul lor o dezvoltare în lanț a comunității din jurul acestor cartiere de business

Ce vom face pentru a avea locuri de muncă mai aproape de casă și un mediu economic mai atractiv în Sectorul 2:

  • Serviciu de sustinere pentru initiative de afaceri:
    pagina web dedicata antreprenoriatului cu informatii clare, actuale și prezentate într-un mod user friendly
    asistență on-line și la birou pentru sprijinirea micilor antreprenori în inițierea unor afaceri (completarea și depunerea de formulare, solicitări de autorizații, serviciu de gazduire, pentru 2 ani, a sediului social pentru afacerile noi înfiinţate de tineri in spatiu dedicat al primariei Sectorului 2, consultanta despre securitatea spațiilor în care se desfășoară activitatea, protecția consumatorului, normele sanitare și de igienă, publicitatea stradală)
  • Dezvoltarea infrastructurii de afaceri : dezvoltarea infrastructurii de afaceri (parcuri industriale, incubatoare, hub-uri, parcuri științifice și tehnologice) cartierul de business: Vom face toate demersurile necesare la Primăria Capitalei pentru a iniția relocarea Uzinei de Reparații Atelierele Centrale STB și lansarea unui concurs transparent și deschis de revitalizare a zonei într-un cartier de business, care să faciliteze localizarea unor noi afaceri creatoare de locuri de muncă. O condiție va fi aceea ca activitățile derulate să nu cauzeze niciun fel de poluare (cum este cazul vopsitoriei de acum). Startup-urile din domenii inovative vor fi încurajate să se localizeze în noul cartier de business.
    pentru cladirile cu valoare istorica, care sunt în administrare privată, dar sunt neexploatate, se vor găsi modalități de exploatare a lor în formă de parteneriat public privat prin incurajarea concursurilor de soluții si reconvertirea acestora in spatii de utilitate publica.

  RADU MIHAIU - Programul Electoral

© 2020 Radu Mihaiu

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE