CELE MAI BUNE ȘCOLI.

Avem cele mai bune școli din țară, dar nu ne culcăm pe o ureche. Continuăm să investim în extinderea infrastructurii de educație, cu precădere cea preșcolară.

Timp de 30 de ani, generații de politicieni au rămas la stadiul de „declarații”, care sună bine pentru urechile votanților. Dar nu s-au transpus în fapte concrete. Ați auzit cum educația e „un plan de țară”, cum profesorii merită salarii decente. În realitate, nu s-a făcut mai nimic. Motiv pentru care, în ultimii ani, familiile tinere, active și realizate profesional pleacă din țară. Nu de sărăcie, nu pentru demnitate sau carieră profesională. Ci pentru că avem insuficiente școli și vor să le asigure copiilor lor șansa la o educație de calitate. Aceste realități m-au obligat să investim masiv în calitatea de top a infrastructurii educaționale, în extinderea acesteia, dar și în programe extrașcolare, ce vin în sprijinul copiilor, dar și a părinților activi. Ca să dam oamenilor motive reale să rămână și să-și crească copiii aici, în Sectorul 2.
Sectorul 2 este lider la calitatea condițiilor de învățământ. Nu o spunem noi, ci un organism extern – Raportul Național de Diagnoză privind Calitatea Serviciilor Publice Municipale. Și va continua să rămână „vârf al educației” din România, pentru că ne urmăm un plan ambițios de investiții masive în domeniul vital pentru viitorul comunității noastre. Cifrele vorbesc de la sine – dacă în 2020, la preluarea mandatului, am găsit un buget de investiții de doar 55 milioane lei, l-am crescut anual, ca astăzi să ajungem la 340 milioane lei. Rezultatul este evident – 55 de corpuri de școli modernizate și alte 38 aflate în lucru, în diverse stadii. Și nici atragerea fondurilor nerambursabile nu a fost o corvoadă pentru noi. Pentru consolidări și modernizări de școli. Sau pentru extinderea școlilor cu corpuri noi, cum este cazul Școlii Maria Rosetti, unde construim un corp nou (P+2 etaje), ce va găzdui încă 250 de copii în plus. Dar, mai ales, nu am ratat nicio oportunitate de a atrage fonduri pentru extinderea infrastructurii preșcolare, unde nu s-a mai construit nimic de peste 30 de ani. Pentru că, dacă ne dorim să atragem familii tinere în sector, trebuie să ne axăm pe construirea de noi creșe și grădinițe. Drept urmare, în acest mandat am construit pe fonduri europene 5 grădinițe noi, care își deschid porțile la toamnă pentru 640 de copii (140 de locuri noi la cea din Str. Știucii nr 54; 160 locuri la grădinița pe care o finalizăm la Școala Gimnazială nr 32 din Str. Sportului 21;160 locuri pe cea din Str. Pescărușului 124; 80 locuri la cea din Str. Periș 271; 100 locuri la grădinița Școlii 25). Și mai construim încă o grădiniță de 160 locuri în curtea noii creșe din Ion Vlad. Legat de noua creșă din I. Vlad de 110 locuri, făcută integral din fonduri europene PNRR, la standarde nZeb, este prima creșă construită de la Revoluție încoace. Aceștia sunt doar primii pași ai unui plan ambițios, pe care îl avem pentru următorii 4 ani – să extindem infrastructura de educație, dar mai ales pe cea preșcolară pentru că este baza de temelie pentru dezvoltarea copiilor. Să creștem semnificativ numărul de locuri din grădinițe și să-l dublăm pe cel din creșe, în așa fel încât părinții activi pe piața muncii sunt sprijiniți și liniștiți că-și știu copiii pe mâini bune. Avem această determinare să nu avem niciun cartier din sector fără scoală, inclusiv în zonele unde a crescut densitatea rezidențială. Și facem acest lucru implicând cu responsabilitate și mediul privat, acolo unde apar cartiere noi.
Fiindcă vrem să asigurăm copiilor toate condițiile de a-și atinge potențialul, atunci școlile cu adevărat moderne au dotări și funcțiuni la cele mai înalte standarde. 50 de milioane (atrase din PNRR) se duc țintit către dotări de top (pentru 821 săli de clasă, 35 laboratoare de informatică, 36 săli de sport, 35 săli de științe, 10 ateliere de practică cu componente digitale), mobilier nou pentru 659 de săli de clasă, precum și echipamente moderne (pentru 37 de cabine școlare și 47 de cabinete psihopedagogice). Fondurile nerambursabile sunt direcționate și spre dotarea școlilor cu panouri fotovoltaice. Până acum, 13 școli reduc consumul și poluarea. Și pentru a întări climatul prietenos și plăcerea copiilor de a veni la școală, 14 curți de școli au fost refăcute de la un capăt la celălalt – cu terenuri de sport, mobilier, alei refăcute și vegetație din plin. Acum avem în lucru 22 de curți de școli.

Când ai școli la standarde europene, cu condiții și dotări de top, atragi invariabil și profesori de elită. Se creează un cerc virtuos cu impact direct asupra creșterii calității educației din sector.

Și mergem și mai departe – investim și în formarea copiilor prin măsuri complementare pentru activități extrașcolare. Pentru că vin în sprijinul copiilor, dar și a părinților activi. Programul „Școală după Școală” este un succes și vom continua să-l finanțam și să-l extindem la cât mai multe școli. Include obligatoriu o masă caldă zilnică pentru copii și program până la ora 18:00. La fel și școala și grădinița de vară, precum și voucherele sportive, care încurajează un stil de viață sănătos încă de la vârste fragede. Stimulăm prin finanțare și dezvoltarea învățământul dual (profesional), prin care tinerii învață o meserie adaptată la nevoile pieței de azi și de mâine.
Nu poți vorbi de performanță în educație fără a construi parteneriate puternice cu universitățile. În sectorul 2 suntem parteneri strategici cu universitățile din domeniul arhitecturii, ingineriei, construcțiilor și artelor teatrele, cinematografice și vizuale. De altfel, împreună derulăm proiecte și facem investiții comune. Pentru că avem determinarea de a deveni un punct de referință pe harta educației universitare din regiune. Așa s-a născut și ideea salvării Morii lui Assan și refuncționalizarea ei, în așa fel încât bucureștenii să se bucure cu adevărat de această piesă importantă de patrimoniu național. Și anume, să-i dăm o funcționalitate utilă pentru întreg orașul – cea de campus educațional pentru artele vizuale, cinematografice și digitale.
Nu ne-am rezumat doar la intenții bune, ci le-am transpus în fapte pe bune. Iar investițiile în educație au fost și rămân prioritatea zero pentru mine. Sunt cele mai durabile investiții pentru viitorul comunității noastre. Și modul concret în care ne asigurăm că familiile tinere nu mai pleacă din sectorul 2. Ba chiar sunt atrase să se mute aici. Să-și dorească să-și crească și să-și educe copiii în Sectorul 2.

VINO ALĂTURI DE NOI.

MAI SUNT MULTE DE FĂCUT.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video