FĂRĂ
SCURTĂTURI.

Ajungem departe

Un mandat 1.152 de proiecte derulate. Ani în care s-au astupat găurile prin care se scurgeau resursele sectorului. Iar banii economisiți au ajuns acolo unde le este locul – în școli, în drumuri, în parcuri și în blocuri. Așa recuperăm anii pierduți.

1.152 DE PROIECTE.

Sectorul 2 modern este posibil. Cu un plan ambițios de investiții și un buget bine chibzuit.​

Angajamente duse până la capăt

Investițiile sunt „regula” și nu excepția.

Un lucru e cert – în Primăria Sectorului 2 lucrurile nu se mai fac cu jumătăți de măsură. Bugetul anual nu mai e feliat și risipit inutil pe consum și cheltuieli. Acum investițiile sunt „regula de aur”, căci sunt singurele resurse reale de dezvoltare și creștere a bunăstării unei comunități. Epoca cârpelilor și a spoielii făcută de ochii lumii a apus. Acum vedem proiecte multianuale, incluse în strategia bugetară. Proiecte ce țin cont de așteptările comunității și de nevoia Sectorului 2 de a recupera decalajul față de multe capitale europene. Cifrele nu mint – am preluat o Primărie ce aloca doar 200 milioane investițiilor, iar azi Sectorul 2 are peste 1.2 miliarde alocate dezvoltării.

0
RON investiții
0
mil RON

Atragerea fondurilor europene sunt o șansă de neratat și nu o corvoadă „de evitat”.

Înainte de 2020, nu a existat o preocupare la acest capitol. Nu voiau să se lege la cap cu documentații complexe, cu drumul uneori anevoios de implementare, cu creșterea nivelului de performanță. Acum, însă, sunt o sursă suplimentară din bugetul nostru, care finanțează, pe termen lung, dezvoltarea accelerată a Sectorului 2. Dacă în mandatul trecut s-au derulat proiecte de aproximativ 48.8 milioane lei, acum avem proiecte finanțate din bani europeni de peste 831 milioane lei. Fondurile sunt investite în: reabilitări de blocuri, școli mai bune, modernizarea infrastructurii de salubrizare, construirea a 30 apartamente nZeb pentru tineri marginalizați, crearea unei infrastructuri velo, crearea infrastructură stații de încărcare mașini electrice, proiecte de digitalizare (ePS2, platforma digitală pentru relația cu asociațiile de proprietari, digitalizarea serviciilor DGASPC), etc.

Școlile sunt mereu pe primul loc.

Dacă în 2020 bugetul alocat investițiilor în infrastructura educațională era de 55 milioane, azi avem 339.825.000 milioane. An de an creștem ponderea sumelor alocate pentru învățământ, iar asta se reflectă și în calitatea școlilor din Sectorul 2.

0
mil RON

Reabilitările termice a blocurilor în ritm accelerat.

Acum chiar se și întâmplă, nu rămân niște dosare uitate într-o arhivă. În contextul problemelor cu încălzirea din București, am considerat că este prioritar să apăsăm pedala pe această direcție și să grăbim ritmul. Și am reușit. Pe scurt, în acest mandat s-au realizat la fel de multe proiecte de eficientizare energetică cât în anterioarele două. Pentru anul 2024 avem bugetate peste 150 de blocuri, ceea ce înseamnă că peste 8.500 de familii vor trece mai confortabil peste iarna următoare.

0
mil RON

Străzile modernizate și sigure sunt primul semn al unui oraș prietenos cu oamenii.

Când vine vorba de infrastructura rutieră cred că e deja evident pentru toți oamenii din Sectorul 2 că acum se lucrează mai mult. Sigur v-ați întâlnit cu șantierele noastre, fie la voi în cartier, fie în drumurile voastre prin Sector. Am crescut de 6 ori capacitatea de implementare a proiectelor de investiții în străzi – dacă în mandatul trecut se făceau în jur de 10 străzi/an, acum reușim să finalizăm peste 60/an.

0
mil RON

Mai sunt multe de făcut

Planificăm constant viitoarele proiecte europene. Suntem perseverenți și păstrăm mereu un ochi pe liniile de finanțare care urmează, în așa fel încât să ne finanțăm propriile proiecte. Gândim mereu în perspectivă – fiecare proiect pe care îl facem îl trecem și prin filtrul rigorilor europene. Așa ies și mai bune, așa suntem deja pregătiți pentru orice oportunitate de finanțare.

Pe lângă parteneriatul pe care îl avem cu Banca Europeană de Investiții (BEI), căutăm și alte surse de finanțare. Suntem în discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a ne asociația într-un proiect major de investiții.

Eficientizarea cheltuielilor și a procesului de achiziții publice. Chiar dacă s-au făcut pași serioși pe această direcție, mereu e loc de mai bine. Și căutăm activ mijloace să economisim bani din cheltuielile de funcționare și să redirecționăm către investiții de calitate. Pe termen lung chiar și din mica chiverniseală se adună cumulat sume importante care se duc către școli mai bune, străzi civilizate sau parcuri de care să ne bucurăm.

Sectorul 2 are un potențial enorm. Din gri și prăfuit devine tot mai verde.​

Angajamente duse până la capăt

Coridorul Verde Colentina

Este un proiect în plină derulare, ce capătă contur. Transformarea Salbei de Lacuri dintr-o groapă de gunoi într-un punct de atracție pentru toți bucureștenii a intrat deja în linie dreaptă. Acest proiect mamut, la care lucrăm de peste 3 ani pe diverse planuri, este azi nu doar fezabil, dar se află deja într-o fază în care nu mai poate fi oprit.

Parcul Plumbuita

Cel mai mare din Sectorul 2, aflat pe traseul Coridorului Verde Colentina, intră anul acesta în proces de modernizare. Cuprinde parcurile Plumbuita I, II și Insula Plumbuita. Va fi o investiție majoră de peste 80 de milioane, care va transforma acest parc în punctul principal de pe Coridorul Verde Colentina. Odată finalizat, se va alătura parcurilor deja modernizate de-a lungul Salbei de Lacuri – Parcul Sfântul Pantelimon, Parcul Rodica, Parcul Râul Colentina și Parcul Fabrica de Gheață.

Lacuri

Lacurile sectorului au fost eliberate deja de 70.000 de tone deșeuri, depozitate la groapă. De 3 ani desfășurăm cea mai mare acțiune de ecologizare din țară și suntem optimiști că în 2024 vom finaliza tot traseul Râului Colentina de pe teritoriul Sectorului 2.

Salba de Lacuri

Am ajuns la ultimul pas – amenajarea, care va lega toate aceste parcuri și va transforma salba de lacuri într-un coridor verde cu o suprafață de peste 100 de hectare, se află deja în etapa de concurs internațional de soluții, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Cele mai mari firme de proiectare, cei mai buni arhitecți se vor întrece pentru a face din acest loc cu potențial enorm destinația de weekend pentru toți bucureștenii de toate vârstele.

Recuperăm spațiul verde.

Am reîntregit Parcul Plumbuita cu 4 hectare, ce au fost efectiv salvate de la betonare. Am reușit să cumpărăm cu puțin peste 100 euro/mp un teren care s-ar fi umplut de blocuri direct în parc. Alte 2,5 ha de spațiu verde sunt în fază avansată pentru expropiere.

Am reabilitat 16 dintre cele 32 de parcuri din Sectorul 2.

Parcul Morarilor e acum unul dintre cele mai frumoase parcuri din București – cu multe terenuri de sport moderne, cu pistă de alergare, cu pajiști deschise care invită oamenii la picnic, cu locuri de joacă sigure și atractive. Parcul Sticlăriei, un parc dedicat iubitorilor de natură. O fostă groapă de gunoi pe care am transformat-o într-un oază de natură și liniște, care protejează și pune în valoare biodiversitatea existentă de care vizitatorii se pot bucura acum. Parcul Icoanei, un parc monument istoric restaurat cu bun gust, este unicul parc din București cu alei din nisip concasat pe model francez, cu locuri de joacă din lemn, în care se simte farmecul Bucureștiului de odinioară.

Am crescut calitatea spațiului verde existent pentru 24 ha

(curți de bloc, spații de relaxare, aliniament stradal, etc). Degeaba avem spații verzi pe hârtie dacă în teren sunt curți cu pământ, care vara se usucă și generează praf. Investim în sisteme de irigații, plantăm arbori, arbuști și alte plante perene autohtone care să asigure oxigen, dar și un aspect plăcut.

Locuri de joacă sigure și atractive

Toate locurile de joacă din Sectorul 2 sunt azi la cele mai înalte standarde. Am modernizat peste 45 de locuri de joacă.

Mai sunt multe de făcut

Parcul Național, deși nu e cel mai mare parc din Sectorul 2 (aprox. 10 ha), are un farmec aparte și este extrem de îndrăgit de oamenii din București. S-a lucrat mult la proiectul pe care îl propunem acolo – de la consultări cu oamenii din zonă, la specialiști și asociații de profil, la o echipă de arhitecți tineri și ambițioși, care au reușit să îmbine farmecul de altădată a parcului cu funcțiuni moderne de care avem nevoie. Suntem acum cu acest proiect în licitație pentru execuție și estimăm că în a doua parte a anului vom demara lucrările. Valoarea investiției se ridică la 70 milioane de lei.

În 2024 avem în plan să înverzim peste 12 hectare de curți de bloc, scuaruri și spații de relaxare. O vegetație cât mai sănătoasă ne înfrumusețeze cartierul în care trăim și totodată ne oferă și un aer de calitate.

Creăm un parc nou, de peste 20 ha – Parcul Natural Valea Saulei, prin care extindem Coridorul Verde Colentina și de care vor beneficia toți locuitorii din nordul Sectorului 2 și nu numai.

Planul tranziției spre un sector eficient energetic

Angajamente duse până la capăt

Am dezvoltat un program de reabilitări, care să nu se lase așteptat. Am reușit să dublăm numărul de proiecte derulate. Practic, în acest mandat am finalizat 429 obiective, iar 157 sunt în lucru pentru 2024. În total, am reușit să reabilităm cam cât s-a realizat în anterioarele două mandate.

Construim prima clădire nZEB plus din Sectorul 2. Un ansamblu de 30 de apartamente la Morarilor, care vor fi alocate tinerelor familii aflate în dificultate. Această investiție e finanțată din PNRR.

Am lansat Programul 5 de reabilitări pentru a oferi oportunitatea și celor care nu au apucat în trecut să se înscrie pentru eficientizare energetică.

Suntem unul dintre cele trei orașe din România parte din Misiunea Uniunii Europene „100 de orașe neutre climatic” – un proiect de anvergură, care ne dă oportunitatea să facem schimb de experiență cu cele mai dezvoltate orașe din Europa, să testăm soluții inovative de eficientizare energetică, dar care ne și deschide ușa pentru a accesa mai multe tipuri de finanțări dedicate acestui domeniu.

0
de obiective

Mai sunt multe de făcut

Dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare mașini electrice. Avem 100 de amplasamente noi, 88 cu încărcare rapidă și 12 normale, ce vor fi realizate în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană. Perioada de execuție 2024-2025.

Programul de reabilitări lifturi – intrăm pe ultima sută de metri cu programul de reabilitări blocuri. Îmbunătățim fondul construit și reducem consumul.

Program panouri fotovoltaice – luăm energie de la soare. Fiind parte din „Misiunea 100 de orașe neutre climatic”, avem multe direcții prin care putem eficientiza consumul general de energie astfel încât să scădem poluarea și să creștem calitatea vieții.

Facem loc pentru un oraș în mișcare

Angajamente duse până la capăt

Infrastructura din Sectorul 2 nu se mai face după ureche.

Acum planificăm lucrările pe 2-3 ani și astfel reușim să sistematizăm cartierele cu sens, să devină funcționale pentru șoferi, dar să lase loc și pentru alte mijloace de trafic. Așa am reușit să creștem de la 10 străzi modernizate/an cât se făceau în mandatul trecut, la peste 60 străzi/an în 2023. 110 străzi au fost modernizate în ultimii 3 ani, 10 sunt în execuție și alte 64 se vor derula în acest an.

Înainte de 2020
10 străzi pe an
am reușit să ajungem la
60 străzi pe an
2024 74 străzi în curs de modernizare
74 străzi în curs de modernizare

Pasajul Doamna Ghica

Am deblocat situația financiară în care Firea a lăsat acest proiect, cu datorii de 72 milioane de lei. Sectorul 2 a contribuit cu 30 milioane ca astăzi să putem spune că acest proiect de infrastructură mare este finalizat și funcțional.

6 cvartale sistematizate în care azi se circulă ordonat.

Acum există spațiu dedicat pietonilor, dar și loc suficient să refacem aliniamentele verzi. Alte 7 cvartale se află acum în proiectare și vor fi implementate pe parcursul anului 2024.

Peste 110 km de trotuare eliberate de mașini.

Indiferent că ești pieton sau șofer, toți avem nevoie de spațiu pentru mers. Chiar și până la mașina din parcare. Nu putem avea un oraș funcțional fără să eliberăm trotuarele acaparate integral de mașini.

Pasajul pietonal de la Obor

Inclusiv cupolele din zona Moșilor, au intrat într-un proces de modernizare. Mii de oameni traversează zilnic intersecția de la Obor prin acest spațiu, care arată efectiv dezolant. De foarte mult timp nu i s-a mai acordat atenția cuvenită. În mandatul anterior s-au mai făcut reparații de ochii lumii, mai degrabă cârpeli, nimic durabil. Acum intrăm într-un proces de reparații capitale prin care să rezolvăm și problema infiltrațiilor, dar îi dăm și o față demnă de centrul Bucureștiului.

Parcări de biciclete securizate.

Am montat 3 astfel de parcări (la Obor, Doamna Ghica și Delfinului) și mai urmează alte 3 în prima parte a anului. Pe de o parte, acestea răspund nevoii oamenilor care vor să-și depoziteze bicicleta într-un loc sigur și supravegheat, căci nu au loc suficient acasă. Pe de alta parte, ne oferă posibilitatea de a testa și posibilitatea unor ”noduri intermodale”, în care cineva vine cu bicicleta până la metrou și apoi schimbă mijlocul de transport. Datele pe care le extragem din aplicația parcărilor deja înființate ne vor fi utile în pregătirea proiectului mare de infrastructură velo, care are la rândul său alte 20 de astfel de parcări prevăzute.

Mai sunt multe de făcut

Creăm infrastructură velo pe bune. Peste 36 km de piste de biciclete sunt prevăzute în proiectul nostru pe fonduri europene aprobat anul trecut. Am finalizat studiul de fezabilitate pentru întreaga rețea, iar acum avansăm pe primul tronson Mihai Bravu-Ștefan cel Mare. E un proiect major care va transforma parte din mobilitate urbană din Sectorul 2, pentru că aceste piste au fost gândite ca transport alternativ care să ducă oamenii de acasă la muncă sau unde au treabă. 

Tramvai Pantelimon-Pipera. Cu acest proiect suntem la stadiul de studiu de fezabilitate. Scopul e să unim mai multe cartiere dormitor (Titan, Pantelimon) de centrul de business al Sectorului 2 (Pipera). Cu un traseu direct care să lege aceste zone prin transportul public (și care să completeze inelul median cu tramvai), putem diminua o mare parte din traficul care acum blochează la ore e vârf intersecții importante din Sectorul 2.

Platformă digitală de management al infrastructurii rutiere locale. O mare problemă a Bucureștiului e întreținerea străzilor. Am îmbunătățit masiv capacitatea de reparații locale pe care le facem an de an, însă avem nevoie și de soluții inteligente create fix pe nevoile orașului, care să țină cont și de rigorile tehnice ce trebuie respectate. O astfel de platformă ne-ar ajuta mult și în sincronizarea lucrărilor pe care le au utilitariștii la noi în sector, astfel încât să evităm risipa care poate apărea atunci când se sparge la scurt timp după o intervenție finalizată. E inginerie până la urmă, ar trebui să fie exactă.

Facem pași înainte către un oraș în care te simți bine.

Angajamente duse până la capăt

Când pui pe primul loc planul pe termen lung, proiectele încep să capete mult sens. Iar când faci lucrurile cu sens, atunci atragi de partea ta mulți specialiști care să gândească în detaliu aceste planuri. Astfel am reușit să dezvoltăm parteneriate cu specialiști de la Banca Mondială, de la Ordinul Arhitecților, de la Universitatea Tehnică de Construcții București, și alături de ei am dezvoltat ghiduri de regenerare urbană pentru mai multe cartiere din Sectorul 2, ghiduri de bune practici în amenajarea spațiului public, etc. Toate acestea stau la baza majorității proiectelor și astfel reușim să implementăm soluții mai bune pentru Sectorul 2.

Crearea unui Nou Centru Vechi

A apărut dintr-o nevoie reală. Avem multă istorie pe străzile Sectorului 2, dar e prea puțin cunoscută. Sectorul 2 e bogat – aici este o mare parte din istoria și patrimoniul identitar al Bucureștiului, lăsat moștenire de generațiile ce ne-au clădit orașul. Dar bogăția e pierdută și ascunsă într-o dezordine pestriță. Amenajarea pe care o facem pe cele 20 de străzi din zona Plantelor-Mântuleasa e o invitație la redescoperirea orașului. E un proiect major de regenerare urbană menit să transforme zona într-un spațiu de referință, unde să se dezvolte laolaltă muzee, galerii de artă, festivaluri stradale, restaurante, cafenele, afaceri locale. Un punct de atracție ce pune în evidență patrimoniul și se transformă în locul în care îți găsești relaxarea după o săptămână plină de muncă sau în atracția turiștilor abia ajunși în București. Termen de execuție 2021-2025.

Noul Obor

A fost proiectat în așa fel încât să potențeze cea mai mare piață din Sud-Estul Europei, dar să și faciliteze o serie de activități conexe. Proiectul vizează reinventarea întregii zone adiacente pieţei şi transformarea ei într-un punct de referință internațional pentru București. Oborul nu va mai fi o simplă locație unde îți faci cumpărăturile, ci se reinventează. Se transformă într-un pol de atracție al Bucureștiului, unde îți petreci timpul liber, ai parte de experiențe culinare tradiționale, socializezi și te reconectezi cu oamenii. E o investiție amplă, care vizează tot cartierul din jurul pieței și care deja a stimulat investiții private de peste 70 milioane lei care se vor vedea în modernizarea Pieței Obor, a Magazinului Obor și nu numai. Termen de execuție (pentru investițiile publice): 2021-2024.

Cer liber

Peste 300 km de trasee de cabluri date jos de pe stâlpi. Sute de stâlpi rămași goi desființați.

Curățenie în piața de publicitate

Sute de panouri mari, steaguri, mesh-uri, rulote publicitare amplasate ilegal au fost eliminate de pe domeniul public.

Curățenie printre chioșcuri.

De la gheretele ilegale de la metrou până în cartiere, am eliminat toate buticurile amplasate fără drept. 120 chioșcuri nu mai înghesuie azi trotuarele Sectorului 2. Și ca să ne asigurăm că trotuarele nu vor mai fi acaparate din nou pe viitor, lucrăm la un regulament clar care să stabilească clar numărul maxim, dar și amplasamentele exacte pentru astfel de activități.

Mai sunt multe de făcut

Program restaurare monumente istorice. Noi, în Sectorul 2, beneficiem de mare parte din patrimoniul Bucureștiului. Însă ”ATENȚIE, cade tencuiala” a ajuns o banalitate, o normalitate. Punem bazele unui program de finanțare care să accelereze restaurarea centrul istoric și toate clădirile de patrimoniu care pot face orașul mai frumos.

Transformarea teatrului de vară Eminescu într-un amfiteatru acoperit care să poată susține toate tipurile de evenimente culturale. Pentru acest proiect s-au făcut studiile de fundamentare, urmează să demarăm un concurs de soluții în prima parte a anului.

Reinventarea parcului de distracții Tei. Îndrăznim să credem că aceste atracții (azi prea puțin folosite) pot fi puse în valoare astfel încât să devină un punct de atracție și bucurie pentru copiii din Sectorul 2. Dar e nevoie de un partener privat serios, cu experiență în domeniu, care să cunoască mecanismele care transformă un parc de distracții oarecare într-unul de succes. Am făcut un studiu de oportunitate serios, ne-am consultat cu toți operatorii din țară, am elaborat un plan de investiții pe care să și-l asume, iar în prima parte a anului vom lansa licitația pentru concesionarea acestui parc de distracții.

Avem cele mai bune școli. Ridicăm ștafeta și mai sus: construim și mai multe.​

Angajamente duse până la capăt

Lideri în calitatea condițiilor de învățământ. Nu o spunem noi, ci Raportul Național de Diagnoză privind Calitatea Serviciilor Publice Municipale. Un motiv în plus să investim din ce în ce mai mult în infrastructura școlară din Sectorul 2. Nu doar în clădiri, ci și în dotări moderne, curți de școli și în programe educaționale.

Am construit o creșă nouă de 110 locuri la Ion Vlad pe fonduri PNRR.

Lângă ea vom demara anul acesta construcția unei grădinițe noi de 160 locuri la cele mai înalte standarde.

Construim 5 grădinițe noi

De 15 ani nu s-a mai construit nimic pentru învățământul preșcolar, deși nevoia a tot crescut. A devenit o corvoadă să îți înscrii copilul la grădiniță, să te lupți pentru un loc. Însă avem o veste bună, toate cele 5 grădinițe sunt în construcție și se vor finaliza în vara lui 2024. 140 locuri noi la cea din Str. Știucii nr. 54. 160 locuri la grădinița pe care o ridicăm lângă Școala Gimnazială nr. 32 din Str. Sportului 21. 160 locuri pe cea de pe Strada Pescărușului nr. 124. 80 locuri la cea de pe Str. Periș nr. 271. 100 de locuri la noua grădiniță a școlii 25. Practic din următorul an școlar vom avea un total de 640 de locuri noi în grădinițe pentru cei mici.

0
locuri noi în grădinițe

Extindem școala Maria Rosetti prin construcția unui corp nou.

O investiție de peste 30 de milioane care va asigura 260 de locuri în plus pentru elevii de la această unitate de învățământ.

0
locuri noi

55 corpuri de școală au fost deja modernizate.

Alte 38 sunt în diverse faze de execuție. Și nu le facem doar așa de ochii lumii – când intrăm într-o școală ne asigurăm că fiecare detaliu e așa cum trebuie. Preferăm să investim mai mult, dar să facem ceva temeinic de care copiii să se bucure mulți ani.

14 curți de școli

Au fost refăcute de la un capăt la celălalt – cu terenuri de sport, cu alei, mobilier, dar și vegetația din jurul școlii. Alte 22 sunt pregătite să înceapă în prima parte a anului.

13 școli vor fi dotate cu panouri fotovoltaice

Această investiție de peste 5 milioane o acoperim cu fonduri nerambursabile.

Proiectele noastre de ”Școală după școală”, ”Grădinița de Vară” și Programul de Vouchere pentru Sport

S-au dovedit un real succes. An de an am suplimentat bugetele și numărul de locuri.

Program de Învățământ Dual

Peste 350 de elevi din Sectorul 2 învață pe bune o meserie. Avem parteneriate cu 18 operatori economici care îi pregătesc pentru viitor în diverse domenii: de la comerț, la electronică automatizată, mecanică fină, dar și turism. 

Mai sunt multe de făcut

Infrastructură sportivă pentru elevi. Construim 7 săli de sport noi în școlile din Sectorul 2.

Continuăm să modernizăm rețeaua școlară. Printre cele mai importante proiecte care urmează sunt: Școala Centrală, Colegiul Național Mihai Viteazul, liceul Spiru Haret, Mihai Sadoveanu, Xenopol, dar și școala 31. Pregătim documentații pentru 50 de clădiri din rețeaua de învățământ a Sectorului 2.

Moara lui Assan: campus educaţional pentru arte vizuale, cinematografie şi artă digitală. O clădire de patrimoniu național, iconică prin unicitatea sa – prima moară cu aburi din România (1853) – este astăzi în  proprietate privată şi într-o stare avansată de degradare. Ansamblul este de mare interes pentru arhitecţi şi urbanişti datorită valorii inestimabile de patrimoniu. Un asemenea monument istoric trebuie pus în valoare, dar cu respectarea specificului zonei, care nu suportă trafic auto intens. După multe dialoguri cu experți, am ajuns la o soluție utilă pentru comunitate: funcțiunea care îmbină cel mai bine istoria cu viitorul, industria secolului XIX cu cea a secolului XXI, este aceea de campus educațional pentru artele vizuale (cinematografie, teatru, multimedia) şi digitale (animație, grafică, game design, UI/UX) şi alte specializări pe care le vom identifica împreună cu specialiștii. Proiectul, chiar dacă este în prima fază de dezvoltare, a stârnit deja entuziasm în toate mediile și are potențialul de a deveni un punct de referinţă pe harta educațională de profil din întreaga regiune.

Pașii schimbării către un sector curat.

Angajamente duse până la capăt

Azi reciclăm de 10 ori mai mult decât acum 4 ani.

Ne-am opus taxei de habitat fix pe acest argument, că nu respectă principiul ”plătește cât arunci”. Azi, după ce am schimbat filosofia sistemului și am construit un mecanism fix în jurul acestui principiu, cifrele confirmă că funcționează. Reciclăm mai mult, nu totul ajunge la groapă și astfel poluăm mai puțin.

Am dublat frecvența de ridicare pentru deșeurile reciclabile.

Odată cu creșterea exponențială a fracției de reciclabile pe care o strângeți, a apărut o nouă problemă – depozitarea la asociații până la ridicare. De aceea venim mai des să vi-l ridicăm.

Am prioritizat modernizarea infrastructurii de colectare a deșeurilor

Fără saci la stâlp și pe trotuare. Am adus în Sectorul 2 un proiect POIM de infrastructură mare de colectare separată a gunoiului de aproape 100 de milioane de lei fonduri europene. Adică:

  • peste 100.000 de pubele pentru colectare separată a deşeurilor pe 4 fracţii pentru blocuri şi case – hârtie/carton, plastic/metal şi sticlă, deşeuri menajere şi bio-deşeuri
  • 2.500 de module în care vor sta pubelele la blocuri pentru a nu mai fi vandalizate sau furate
  • 46 de autocompactoare de ultimă generaţie pentru fluxuri de colectare separată a deşeurilor, dotate cu softuri de cântărire, monitorizare şi control pe teren în timp real. 

Avem gunoi, dar ni-l tratăm.

Doar Sectoarele 1 și 2 au reușit să încheie contracte pentru servicii de tratate a deșeurilor. Astfel, aproape jumătate din gunoiul menajer e deviat de la groapă. Și nu mai lăsăm moștenire munți de gunoaie.

Am montat 3.000 coșuri stradale, metalice

rezistente, mult mai estetice și încăpătoare: 2.500 de 60 l pe străzile secundare, 500 de 120 l pe marile bulevarde. Anul acesta vom monta și pe restul arterelor din Sectorul 2.

Am pus bazele unui program gratuit de ridicare a deșeurilor voluminoase

Am eliminat taxa de așteptare la deszăpezire, bani risipiți inutil până acum.

Program regulat de spălare a bulevardelor.

Într-un sector obișnuit să numească “curățenie generală” datul cu mătura și stropitul cu apă, acum se spală bulevardele eficient – manual și cu utilaje mecanice, cu perii profesioniste și detergenti specifici pentru a elimina particulele de praf și a reduce poluarea.

Facem curățenie acolo unde nu s-a făcut niciodată

contract pentru zonele din spatele blocurilor.

Program de monitorizare a calității serviciilor de curățenie

monitorizăm și verificăm tot. Și când trebuie, penalizăm. Așa am redus costurile reale cu peste 20%

Am transparentizat pentru cetățeni programului de curățenie

Acum sunteți corect informați și aveți acces la hărți interactive.

Mai sunt multe de făcut

Sortarea deșeurilor la nivelul Sectorului 2. Astfel vom devia mult mai mult de la groapă.

Relansarea licitației pentru serviciul de salubrizare.

Trecerea la 5 fracții. Suntem a doua administrație din țară, care va trece la colectarea selectivă pe 5 fracții. Avem infrastructura, avem mecanismele pregătite, urmează să demarăm foarte curând noul contract.

Prevenim abandonul școlar. Nu lăsăm pe nimeni în urmă.

Angajamente duse până la capăt

Investim peste 14 milioane lei într-un proiect cu efecte pe termen lung. Proiectul este în plină derulare și este bazat pe necesitatea unor intervenții integrate pentru copiii și familiile marginalizate din zonele Tei Toboc și Baicului. Proiectul cuprinde, pe de o parte,  informarea, orientarea, consilierea și îmbunătățirea accesului la educație, combaterea abandonului școlar/părăsirii timpurii a școlii de către copiii aflați în risc de excluziune socială, acces la servicii sociale și de educație remedială, consiliere psihologică și logopedică, hrană caldă, etc. Pe de alta parte, este axat și pe sprijinirea familiilor vulnerabile pentru a depăși anumite situații sociale dificile, inclusiv din punct de vedere al situației locative. Familiile cu probleme locative primesc asistență pentru reglementarea situației juridice a locuințelor și a accesului la utilități. Lipsa actelor de proprietate pentru casă sau teren, lipsa autorizațiilor de construcție – fără acestea nu pot obține acte de identitate permanente, nu pot încheia contracte legale pentru acces la utilități, nu pot face demersuri legale pentru a-și reface locuințele, etc. Eliminarea neclarității situației asupra actelor de proprietate este o condiție de bază în vederea integrării în societate a acestor familii vulnerabile. Modelul de lucru și eficacitatea acestui proiect a pornit de la succesul unui proiect pilot demarat în zona Baicului în anul 2022. Am constatat nevoia menținerii rezultatelor educaționale, sociale și a celor din plan personal pentru copiii beneficiari ai proiectului, ce s-au integrat deja în sistemul educațional (la nivel preșcolar și școlar).

 

Construim un centru de zi în Paroșeni cu fonduri europene, atrase pe PNRR, de care vor beneficia 40 de copii din zona urbană marginalizată Plumbuita.

 

De creșa pentru 110 copii din Str. Ion Vlad pe care tocmai o finalizăm, dar și de grădinița pe care o construim în proximitate vor beneficia și copiii din zona urbană marginalizată Pantelimon.

 

Din 2021, finanțăm și un program „După Școală” (peste 3.500 de copii) inclusiv în școlile din zonele urbane marginalizate. Din septembrie 2023 am completat cu o nouă măsură de sprijin pentru copiii vulnerabili – acoperim și costului mesei la grădinița cu program prelungit.

 

Grădinița 137 din zona marginalizată Plumbuita beneficiază de operaționalizarea serviciului de educație complementară timpurie prin înființarea a 3 noi clase, dintre care 2 clase de preșcolari (grădiniță) și o clasă de creșă pentru 50 de copii din grupa de vârstă 0-6 ani din familii defavorizate. Demersul este finanțat din fonduri europene atrase din PNRR.

 

Am construit Policlinica de stomatologie socială pentru persoanele vulnerabile din sector. Este funcțională și operată în parteneriat cu Fundația Bucuria Ajutorului. Localizată lângă Gara Obor (zona urbană marginalizată Baicului), de serviciile policilinicii beneficiază peste 1.000 de oameni anual.

 

Sprijinim îmbunătățirea condiții de locuit a oamenilor din str. Rodica. Alături de Parada, Active Watch și DGASPC S2, le oferim sprijin cu actele și beneficiile sociale, dar și cu cele necesare- racordarea străzii la rețeaua de gaze naturale, asfaltare și curățenie.

 

Am modificat criteriile de acordare a ajutorului de urgență și a ajutorului pentru chirie, pentru mai multe categorii de persoane vulnerabile (persoane care riscă să rămână fără locuință, victime ale violenței domestice, persoane în situații deosebite de criză temporară). Am eliminat condiția restrictivă ca beneficiarii să stea întâi în centrele noastre pentru a beneficia de acest ajutor – efectul: a crescut cu 20% numărul persoanelor pe care le ajutăm cu plata chiriei/acces la locuință.

 

Am înființat brutăria socială (Bld. Gării Obor nr. 14) în parteneriat cu Brutăria socială ”Mamapan”.

 

Sectorul 2 a fost în prima linie în criza refugiaților din zona conflictului armat din Ucraina, împreună cu voluntari, ONGuri și companii care au ajutat cele peste 8000 de persoane au trecut prin cele șapte centre de tranzit pe care le-am organizat în sector, de la începerea războiului. Dintre acestea, în jur de 330 de persoane, în mare parte familii cu mulți copii și lipsite de venituri, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, sunt în continuare găzduite în centrele care au rămas deschise la UTCB (Universitatea Tehnică de Construcții București), Școala Ferdinand, Colegiul Brătianu și Colegiul Edmond Nicolau. În parteneriat cu Habitat for Humanity România, am amenajat un centru de cazare și servicii pentru persoanele din Ucraina cu ședere mai lungă.

 

Am amplasat  lockere și un perete al bunătății pentru persoanele fără adăpost la intersecția Carol cu Paleologu. Au fost montate cu sprijinul Carusel și al Asociației Atelier Adhoc. Proiectul a fost premiat de Ordinul Arhitecților în cadrul anualei de arhitectură ”București incluziv”.

Animăm viața de cartier și creăm amintiri memorabile.

Angajamente duse până la capăt

Festivalul Lights On

În premieră în București, a animat parcurile din Sector în ambele ediții. Un festival al luminii inedit, potrivit sărbătorilor de iarnă, ce a atras ca un magnet prin unicitatea sa. Timp de 9 zile, 9 instalații au spus povești inedite pentru bucureștenii de toate vârstele. Povești născute din magia luminii și jocul imaginației aprins de cele instalațiile create de artiști internaționali (din România, Austria, Olanda, Marea Britanie și Rusia). Instalațiile au fost expuse în parcurile din Sectorul 2 – Ioanid, Obor, Sticlăriei, Tei și Tudor Vladimirescu, dar și în incinta UTCB. Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Asociația Deisler.

Festivalul Minorităților Naționale

Sectorul 2 este unic și bogat prin multiculturalismul său. Suntem casa multor etnicii conlocuitoare, iar acest festival a fost dedicat celebrării diversității unice a sectorului nostru.

Festivalului Kinodiseea

În aer liber – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr. Sectorul 2 a fost gazda anuală a 3 ediții consecute. Fie în Parcul Plumbuita, în Parcul Național sau în Parcul Obor, festivalul a adus pe marele ecran zeci de filme pentru copii, perfecte pentru seri petrecute cu întreaga familie, filme și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar. Pe lângă proiecțiile de film, copiii au participat la ateliere de actorie, spectacole cu păpuși gigante, spectacole de jonglerii, pantomimă, roboți led pe picioroange și târguri de meșteșuguri, artizanat și design contemporan.

Asia Fest

Unul din cele mai de succes festivaluri organizate în sectorul nostru, o celebrare multiculturalismului și o adevărată atracție pentru curioșii și pasionații culturilor și gastronomiei țărilor asiatice.

Street Art Festival

A fost un real succes pentru tineri. Un festival ce a animat Parcul Tei atât prin concertele de rapp, cât și printr-o serie de atracții de artă urbană – grafitti, stencil, linogravură, pictură și creație.

Cultura a pătruns în cartiere, pe străzile și parcurile sectorului. De la festivaluri de teatru (Fringe, Comedie pentru tot cartierul), până la concerte de jazz (Sounds of Summer) și tururi ghidate ce dezvăluie bogăția culturală și identitară a Sectorului 2.

Am susținut și cofinanțat Campionate de baschet și fotbal pentru elevii din Sectorul 2, FIBA 3×3 Nation League Triple Stop – conferința U21 Europa de Est. competiții sportive internaționale din calendarul oficial al Federației Internaționale de Baschet (FIBA), Streetball 2 School, Minionii învață handbal.


Am deschis Primăria către tineri. Galeria 2 ART din incinta Primăriei Sectorului 2 a fost, ani la rândul, gazda studenților și masteranzilor de la Universitatea Națională de Arte București. Întreaga instituție a prins viață, sculpturile și lucrările lor de artă au fost expuse aici pentru publicul larg. Tot aici DEMO QUBE a organizat competiția națională de robotică. Roboții sunt creația proprie a unor liceeni de excepție, inovatori și extrem de competitivi. Sala Consiliului Local a devin spațiu de dezbateri pentru elevii Școlii Centrale, dar și forumul de întruniri ale Consiliului Elevilor.

Mai sunt multe de făcut

Continuăm să cofinanțăm proiecte de impact pentru comunitate pe domenii cheie: cultură, sport, educație, mediu și social.

Urmăm toți pașii administrativi pentru a transforma Teatrul de vară Eminescu (Parcul Național) într-un amfiteatru acoperit, care să se preteze organizării mai multor tipuri de evenimente culturale.

Intenționăm să organizăm un Festival de teatru pentru tineri în parteneriat cu Teatrul Metropolis.

Tranziția către o primărie utilă

Angajamente duse până la capăt

Deciziile serioase se iau cu toate informațiile pe masă. Primul lucru pe care l-am făcut la începutul mandatului a fost să pornesc un audit organizațional extern cu o firmă din Big4. Audit ce ne-a ghidat în toate reorganizăriile făcute ulterior. Așa am reușit să oferim mai multe servicii de calitate scăzând în același timp numărul de posturi cu peste 10%.

 
Iar unde situația găsită era cu adevărat cronică, am planificat remodelarea instituției în mai multe faze, astfel încât transformarea să fie sustenabilă și bine fundamentată. Așa am ajuns ca unele instituții să fie reorganizate de două ori în acest mandat. Ca de exemplu la Poliția Locală unde am ajuns să scădem funcțiile de conducere cu peste 20%, am redus structurile cu 38% și astfel am reușit să scoatem zeci de polițiști locali în plus în stradă.

 
Suntem prima (și singura) primărie din țară care emite documente cu sigiliu electronic. Ce înseamnă asta? Că la orice oră, din orice loc, îți poți scoate de exemplu un certificat fiscal pe loc, fără să fie nevoie ca un funcționar să valideze, să semneze – totul automat. E o nevoie mare de simplificare și eficientizare a interacțiunilor cu instituțiile publice. Iar asta se vede în cifre. Pe măsură ce adăugăm noi funcțiuni, tot mai mulți dintre voi aleg să folosească serviciile noastre digitale. Am crescut de la 48.922 la 109.566 utilizatori în ultimii ani.


Instituții interconectate. Am construit un sistem de la zero. După ce am lansat mai multe servicii digitale (taxe și impozite, servicii sociale, platformă parcări, punct unic pentru asociații, etc), acum a venit rândul să le interconectăm. Am realizat o platformă (ePS2) care să treacă fluxurile interne din format pe hârtie în format electronic. Ceea ce ne va permite să oferim toate tipurile de servicii publice de la distanță, să emitem documente digitale și astfel să te scutim de drumurile la ghișeu.

 
Servicii adaptate nevoilor oamenilor. Nu mereu ai timpul necesar să ajungi la primărie. Iar când e neapărat nevoie înseamnă să-ți iei liber de la muncă și devine dificil. De aceea am lansat primăria 24/7, un punct securizat și digitalizat în care să vii la orice oră să-ți lași sau să-ți ridici documentele – simplu, ca la orice locker la care ai primit vreun colet.

Mai sunt multe de făcut

Publicarea proiectelor. Toate proiectele mari pe care le-am derulat au avut parte de consultări largi, cu oamenii din zonă și cu asociațiile de profil. Însă astfel de dezbateri nu se pot organiza pentru sute de proiecte pe an, efectiv nu există timpul. Iar uneori, în timpul execuției, oamenii din zonă ne-au deschis ochii la mici detalii pe care le puteam face mai bine. Și evident aceste modificări în timpul execuției devin mai dificile, sub presiunea timpului, și astfel șantierele întârzie. Pentru a preveni astfel de situații ne-am propus să publicăm toate proiectele chiar din momentul ce ajung pe masa Consiliului Local.

Portal PS2. Suntem o comunitate mare cu un buget administrativ mare. Oferim multe servicii publice, multă lume are nevoie de diverse informații de la noi. Site-ul primăriei e azi o bibliotecă stufoasă în care a devenit foarte dificil să găsești ceva. Vom restructura site-ul, vom eficientiza fluxurile de informație, astfel încât acesta să devină un instrument de care oamenii din Sectorul 2 să se poată folosi.

Chiar dacă legislația actuală mai are hibe și pe alocuri, la anumite tipuri de documentații, cere expre o ștampilă, o semnătură sau cine știe ce hârtie fizică, suntem optimiști că în curând toate acestea se vor regla – și atunci ținta noastră e clară – să pregătim fluxurile noastre interne astfel încât să putem oferi servicii digitale de la un capăt la altul. Pentru tot ce ai nevoie de la primărie să poți să o faci din confortul propriei case.

Play Video