CORIDORUL VERDE COLENTINA.

Un drum dificil, dar firesc: Eliberăm natura sufocată de gunoaie pentru a amenaja Coridorul Verde Colentina.

100 de hectare de lacuri și 27 km de maluri de lac, transformate în bombă ecologică.

Sectorul 2 este, în realitate, un sector bogat. Pe lângă cartiere istorice și patrimoniu construit, are cea mai mare resursĂ de infrastructură verde-albastră din București. Aici este concentrată cea mai mare parte din Salba de lacuri a Bucureștiului. 100 de hectare de lacuri și 27 km de maluri de lac. 6 din cele 10 lacuri ale Bucureștiului sunt în Sectorul 2: Lacul Tei (80 ha), Lacul Plumbuita (55 ha), Lacul Colentina (29 ha), Lacul Fundeni (123 ha), Lacul Dobroești (120 ha) și Lacul Pantelimon (260 ha). Deși Sectorul 2 are mult potențial, a fost lipsit de prea mulți ani de o viziune de viitor. Iar proiectul de amenajare a Coridorului Verde Colentina face parte din viitorul dezvoltării sectorului nostru.

Despre amenajarea Salbei de Lacuri se vorbește de peste 20 de ani, dar niciun primar nu s-a încumetat să facă ceva. În primul rând, dintr-un motiv extrem de cinic: malurile și lacurile au fost transformate într-o bombă ecologică – în adevărate gropi ilegale de gunoi, ignorate zeci de ani de instituțiile statului. În al doilea rând, fostele administrații au fugit de muncă, dificultate și responsabilitate. Pe lângă gunoaie, malurile lacurilor sunt înghițite de haos și indiferență – efecte ale retrocedărilor, concesionărilor de terenuri, privatizărilor, dezvoltărilor necontrolate și construcțiilor abuzive care rup continuitatea acceselor și zonelor de protecție.

Încă de la începutul mandatului, ne-am suflecat mânecile și ne-am înhămat la un drum dificil. Ne-am pus la punct un plan de lungă durată și ne-am ținut de el indiferent de dificultăți. Pentru că am știut foarte clar unde vrem să ajungem: să amenajăm un circuit de promenadă verde de peste 38 de km. Cu trasee de biciclete, de promenadă și pentru activități sportive. Cu zone alveolare destinate spațiilor de agrement și relaxare, cu dotări și echipamente de joacă pentru copii. Cu zone de tip amfiteatru pentru socializare și evenimente în aer liber. Cu pontoane pentru trasee navigabile. Evident, cu amenajări peisagistice, dar și cu zone protejate acolo unde avem un habitat natural deja dezvoltat. Cum lacurile râului Colentina sunt parte din identitatea sectorului 2, urmărim să integrăm natura în peisajul urban și să transformăm Coridorul Verde Colentina într-o atracție a orașului – locul unde bucureștenii se pot relaxa, distra și practica sportul în mijlocul naturii. În esență, vorbim de o resursă naturală cu un impact major asupra sănătății populației, dezvoltării economice a Sectorului 2 și reducerii poluării din oraș.

Coridorul Verde Colentina prinde contur când urmezi un plan corect,
fără scurtături și etape arse.

Proiectul de amenajare a malurilor de lac a început acum peste 3 ani, fiind perfect conștienți că pătrundem pe un drum nebătătorit, dar firesc de urmat. Și am lucrat eficient, pe mai multe direcții în paralel.

Un prim pas – am încheiat un protocol de colaborare cu Apele Române și am demarat cel mai mare proces de ecologizare. Am scos practic munți de gunoaie istorice din lacurile sectorului – peste 70.000 de tone au ajuns la groapă. Ca să aveți o imagine corectă a dezastrului ignorat de toate administrațiile anterioare, am scos de la molozul cutremurului din ’77, până la deșeurile „samsarilor de moloz”, la electrocasnice, instalații sanitare, mobilă, pet-uri etc. În 2024 vrem să finalizăm tot cursul râului Colentina și în plus să trecem și cu o dragă, care să curețe fundul de lac, astfel încât să creștem calitatea apei și implicit beneficiile împotriva poluării.

În paralel, am făcut investiții în parcurile deja existente de-a lungul lacurilor. Un proces care a avut provocările sale. A trebuit să ne asumăm soluții dificile de amenajare ca să ne asigurăm că parcurile se vor integra perfect cu proiectul complet Coridorul Verde Colentina. Așa am amenajat parcurile Rodica, Fabrica de Gheață, Râul Colentina și Sfântul Pantelimon. Pentru amenajarea parcul Sfântul Pantelimon, a trebuit să eliminăm alte gropi ilegale de gunoi, chiar la picioarele podului. Și mare ne-a fost surpriza să găsim în profunzime, gunoiul aruncat sub preș de administrațiile PSD anterioare. Am găsit cam ce îți rămâne după ce termini de reabilitat o stradă: borduri, moloz, piatră cubică. Practic au oficializat o groapă de gunoi în mijlocul naturii. Și asta-i diferența dintre noi și ei.

În tot acest timp, am realizat documentațiile pentru intabularea terenurilor necadastrate în zona de protecție a salbei și-am derulat o serie de verificări. Iar suspiciunile de extinderi ilegale ni s-au confirmat. Am desființat vreo 40 de extinderi ilegale – curți și piscine extinse până în buza lacului.

Un alt proiect important, parte din Coridorul Verde Colentina – am urmat toți pașii administrativi pentru a demara în acest an proiectul de amenajare și modernizare a celui mare parc din sector – Parcul și Insula Plumbuita (peste 20 de hectare). În ultimii 30 de ani, parcul a beneficiat doar de lucrări de întreținere, având zone extinse lăsate în paragină. Vorbim de o investiție consistentă ce se ridică la peste 80 de milioane de lei, ce transformă Parcul Plumbuita într-un parc multifuncțional, pentru toate generațiile. Refacem și reconfigurăm aleile, înlocuim în totalitate mobilierul urban, facem plantări masive și transformăm zonele abandonate într-unele cu funcțiuni utile pentru comunitate. De exemplu, Insula Plumbuita, din care am scos peste 800 de tone de gunoaie, o transformăm într-una cu tematică sportivă – aici amenajăm 2 terenuri de multisport, teren de volei, mese de ping pong, zonă de fitness, locuri de joacă, zone de picnic. Intrarea dinspre Tei Toboc, în prezent abandonată, o transformăm în zonă de belvedere, zonă de picnic și zonă pentru citit în mijlocul naturii. Zona neutilizată din apropierea Mânăstirii Plumbuita se transformă în terenuri de sport noi, skate park, zonă de calisthenics și foișoare. Și mai adăugam funcționalități noi: pistă de alergare, pistă de biciclete, zonă cu hamace, terenuri de sport, mai multe locuri de joacă cu aparate senzoriale, trasee de echilibristică și foișoare pentru organizarea zilelor de naștere a celor mici în parc. Iar fântâna pietonală va fi un adevărat “magnet” pentru copii.

În plus, am reîntregit Parcul Plumbuita – am recuperat la un preț corect (104,66 euro/mp) cele 4 hectare retrocedate moștenitorilor. Și le vom integra în proiectul mare de amenajare a parcului.

Un alt proiect major, parte integrantă din Coridorul Verde Colentina, este exproprierea unor terenuri private, abandonate, pline de gunoaie, pentru a crea un parc natural de peste 20 ha – Parcul Valea Saulei.

În paralel, am lucrat la o serie de documentații ce vizează reîntregirea Parcului Verdi. Am solicitat Consiliului General al Municipiului București administrarea parcului Verdi, dar și acordul pentru a-l reîntregi cu adevărat. În prezent, mai există un teren de 12.000 mp în proprietate privată, plasat fix în inima parcului pe care vrem să-l expropriem.

Toate investițiile făcute de-a lungul salbei de lacuri ne-au dus în prezent în cel mai important punct: în mai 2024 lansăm Concursul Internațional de Soluții, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților, pentru selectarea celor mai bune soluții de amenajare a Coridorului Verde Colentina. Așa se fac lucrurile temeinic ca să rămână și generațiilor următoare: urmărești calitatea și nu cantitatea și urmezi un plan firesc, fără scurtături și fără matrapazlâcuri.

VINO ALĂTURI DE NOI.

MAI SUNT MULTE DE FĂCUT.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video