MOARA LUI ASSAN.
Am făcut primii pași esențiali pentru recuperarea unui monument istoric iconic, parte din identitatea orașului și sectorului nostru – prima moară cu aburi din București, Moara lui Assan. Construită în secolul XIX, în stil neoclasic francez, Moara lui Assan marchează debutul industrializării românești. Drept urmare, este clasată ca monument istoric, înscrisă de Ministerul Culturii și Cultelor în Lista Monumentelor Istorice.
Am cerut acordul Consiliului General pentru un obiectiv concret: să organizăm un concurs internațional de soluții pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar inițierii procedurii de expropriere a Morii Assan.
Nu avem de-a face cu o inițiativă scoasă din pălărie acum. Lucrăm la acest proiect de 1 an de zile. Pe de o parte, ne-am confruntat inclusiv cu provocarea de a depista proprietarii monumentului istoric. În prezent, terenul și construcțiile sunt proprietăți private, dezmembrate anterior anului 1991 în 2 imobile cu adrese distincte: imobilul de la adresa str. Irimicului nr. 24, cunoscut sub numele de „Fabrica de Pâine – Grâul” și imobilul din str. Halmeu nr. 25, cunoscută sub numele de „Fabrica de Ulei”, care are alt proprietar persoană privată. Pe de altă parte, nu am vrut să supunem la vot până nu am depistat o funcționalitate utilă pentru Sectorul 2 și București. Parcela de 4 hectare nu are deschidere la bulevard, ceea ce limitează semnificativ funcțiunile. Iar scopul nu a fost niciodată să restaurăm monumentului istoric ca mai apoi să-l ținem de bibelou. Scopul a fost salvarea, dar și refuncționalizarea Morii lui Assan, în așa fel încât bucureștenii să se bucure cu adevărat de această importantă piesă de patrimoniu. O funcțiune, care îmbină cel mai bine istoria cu viitorul, industria secolului XIX cu cea a secolului XXI, este aceea de campus educaţional pentru artele vizuale (cinematografie, teatru, multimedia) şi digitale (animaţie, computer grafică, game design, UI/UX) şi alte specializări, pe care le vom identifica împreună cu specialiştii. Soluția unui campus educațional este una care poate aduce o transformare profundă a zonei, oferind în același timp o funcțiune absolut necesară pentru industria în creștere a artei teatrale și cinematografice. Chiar dacă proiectul este într-o primă fază de dezvoltare, a stârnit deja entuziasm în toate mediile, pentru că are potențialul să devină un punct de referinţă pe harta educaţională de profil din întreaga regiune.
De prea mulți ani, doar se vorbește „prețios” despre un simbol istoric și identitar al orașului nostru, deși se cunoaște foarte bine intenția proprietarilor de a construi blocuri acolo. Nu-i de mirare că PSD s-a opus proiectului de salvare a Morii Assan în Consiliul Local. De prea mulți ani, doar privim pasivi cum un monument istoric e transformat într-un focar de gunoaie, bântuit de câini vagabonzi. Doar asistăm cum se ruinează sub ochii noștri, cu părți distruse de incendii, cu structura de rezistență furată bucată cu bucată, ceea ce a și condus la prăbușirea acoperișului. Acum avem un plan concret, ce nu se reduce doar la conservarea monumentului, ci la transformarea lui într-un proiect de care bucureștenii să fie mândri. Un campus educațional, cu o utilitate de necontestat, ce revigorează identitatea istorică a zonei Obor, fără a o aglomera și fără a încărca traficul.