NOUL CENTRU VECHI.

PUNTEA ÎNTRE TRECUT ȘI VIITOR.

Revitalizăm zona istorică Moșilor Vechi. E parte din „cine” suntem noi azi.

În orice capitală europeană mergeți în vizită, vă atrage și vă impresionează modul în care își respectă, își conservă și își pun în valoare patrimoniul și moștenirea istorică.

Să știți că sectorul 2 nu e un punct oarecare pe harta Bucureștiului. În fiecare cartier din Sectorul 2 găsești pagini din istoria Bucureștiului. Avem cartiere întregi, ce sunt martore ale evoluției și dezvoltării orașului. Case, conace, biserici, mânăstiri, piețe și piațete intrate în patrimoniul național. Toate ne definesc identitatea și sentimentul de mândrie și apartenență la orașul nostru.

Se spune că trebuie să-ți cunoști istoria ca să poți să-ți construiești viitorul. Și atunci, ne întoarcem puțin în istorie, la 2 pași de Podul Târgului de Afară (actuala Calea Moșilor), unde, prin sec. al VII-lea, orașul se extindea cu mahalale Negustori, Sfântul Ștefan și Mântuleasa. Erau mahalale negustorilor și meșteșugarilor, pline de viață și forfotă, în care lăcașurile de cult pe care le-au clădit erau punctul central al comunității. Au trecut anii, a intervenit schimbarea urbanistică și epoca Bucureștiului multicultural și cosmopolit. Demografia s-a schimbat, oameni de diverse profesii și etnii au preschimbat și ridicat întreaga zona. Și ne-au lăsat moștenire un întreg patrimoniu construit.

Realitatea este că, întreaga zonă istorică a Moșilor Vechi a fost neglijată de-a lungul mandatelor anterioare. Dintr-un motiv cinic: nu aducea voturi. Și pentru că nu a exista o strategie de regenerare urbană a zonelor istorice.

Cheia unui viitor prosper al orașului – un echilibru perfect între conservarea patrimoniului și reînnoirea spațiului urban, în pas cu nevoile actuale.

Vorbim despre o parte semnificativă a Centrului vechi al Bucureștiului – zona cuprinsă între străzile Hristo Botev – Calea Călărașilor – Sfântul Ștefan – Bld. Carol. Cu alte cuvinte, străzile Negustori, Mântuleasa și Sfântul Ștefan fac parte din proiectul pe care îl numim Noul Centru Vechi. Pentru că are toate ingredientele să devină o alternativă de zi pentru petrecerea timpului liber în tihnă. Un loc cu un potențial imens de transformare a orașului într-unul prietenos cu locuitorii săi și atractiv pentru turiști.


Proiectul Noul Centru Vechi e în plină derulare, iar munca la el a început în urmă cu 3 ani. Am colaborat cu experții Băncii Mondiale, care ne-au realizat un studiu amplu de regenerare urbană. Așa am obținut cele mai bune soluții, pe care le aplicăm deja pe străzile Negustori, Popa Soare și Plantelor. Fiind o zonă protejată, ce ține de Primăria Generala, avem de-a face cu un proces mult mai complex de avizare și de o colaborare îndeaproape cu Direcțiile de Cultură și Servicii Integrate din PMB. Ca să aveți un reper obiectiv, pentru reabilitarea unei singure străzi din zona protejată, întreg procesul de avizare durează peste 1 an.

Investiția publică salvează zona de patrimoniu de la degradare și o ridică la adevăratul ei potențial. Noul Centru Vechi – un punct de atracție “de zi” într-o capitală cu adevărat europeană. 

Când nu faci lucrurile de mântuială doar ca să furi ochii lumii, ci vrei să lași mai departe moștenire generațiilor viitoare ceva durabil și de calitate, atunci îți faci un plan din timp. Ș-apoi, muncești corect, urmezi toți pașii, lucrezi cu profesioniști și cu respect față de valoarea patrimoniului cultural și istoric.

Reînnoim și revitalizăm întregul spațiu urban în așa fel încât să punem în evidență frumusețea patrimoniului. Amenajăm stradă cu stradă, cu trotuare la nivel cu carosabilul. Cu pavaj în ton cu patrimoniul construit. Creștem suprafața pietonală cu aproape 200%, inclusiv pietonalizăm anumite străzi și creăm sensuri unice. Mașinile nu vor mai parca pe trotuare, ci în parcări amenajate. Creăm piste de biciclete și reamenajăm și înverzim piețele și piațetele publice. 
Un plan strategic e bun atunci când are un scop clar – când știi unde vrei sa ajungi. Iar obiectivul Sectorul 2 este ca Noul Centru Vechi să devină alternativa de zi a Bucureștiului, unde sunt concentrate la un loc experiențe de relaxare, socializare și explorare la pas a orașului istoric. Toate investițiile publice pe care le facem în infrastructura stradală, în pietonalizare și în spații publice de calitate vor atrage automat investiții private. Zona se va dezvolta, căci mai toate proprietățile și clădirile de patrimoniu sunt proprietăți private. Mediul privat va reacționa investind în case vechi de patrimoniu, pe care le salvează și le restaurează, căci ce se pretează la a deveni galerii de artă, cafenele, terase, resturante, hoteluri boutique. Iar piețele și piațele, odată înverzite și reamenajate, devin spații de referință ce reînvie viața culturală și de socializare a bucureștenilor și a turiștilor – de la festivaluri și evenimente stradale, până la expoziții și galerii de artă.

Pe lângă toate acestea, investițiile în amenajarea spațiilor pietonale și de tranzit sunt gândite în așa fel încât să-ți creeze experiența orașului ce te invită să-i descoperi la pas istoria și magia. „Magia” nu este un cuvânt oarecare în acest context – vorbim de spațiul magic și misterios, introdus în mitologia Bucureștiului de condeiul lui Mircea Eliade în a sa nuvela „Pe strada Mântuleasa”. Un loc emblematic, ce ne va întări sentimentul de mândrie și de apartenență la București.

Proiectul Noul Centru Vechi a demarat în 2021, iar investițiile în infrastructură se încheie în 2025.

  • În plin proces de revitalizare și modernizare: Str. Negustori (aproape finalizată), Str. Plantelor, Str. Popa Soare, Str. Ștefan Mihăileanu, Constantin Kirițescu

  • În proces de autorizare: Str. Alexandru Romano, Str. Ştefan Mihăileanu

  • În  licitație pentru proiect tehnic și execuție: Piața Mântuleasa

  • În faza de Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție: Str. Dimineții, Str. Sfinților, Str. Sfântul Ștefan, Str. Mântuleasa, Str. Părintele Stăniloae, Str. Dimitrie Bolintineanu, Str. Caimatei, Str. Lacul Govora, Str. Lunei, Str. Paleologu

  • Am solicitat preluarea în administrare de la Administrația Străzilor București: Piaţa Sfântul Ştefan, str. Radu Cristian și Str. Armenească.

VINO ALĂTURI DE NOI.

MAI SUNT MULTE DE FĂCUT.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video