NOUL OBOR.

POVESTEA OBORULUI MERGE MAI DEPARTE.

Oborul, inima comerțului bucureștean, se reinventează mereu.

Zona Obor este una din „inimile” Bucureștiul. Un loc simbol, ce stă mărturie a istoriei și dezvoltării orașului nostru. Aici mereu a fost un spirit aparte – un loc în care tradițiile se îmbină perfect cu spiritul balcanic și modernitatea. Iar toată efervescența vieții din zonă vine de la cea mai mare piață din România și din Sud-Estul Europei, Piața Obor. Unicitatea ei a făcut-o celebră și peste hotare – e menționată în Financial Times și New York Times.


Oborul traversează epocă după epocă, se adaptează mereu vremurile și scrie pagini din istoria orașului. Cândva era „Oborul de vite” sau „Târgul de afară” – locul unde negoțul era în floare și unde se aduceau pomeniri adormiților. Aici totul era pestriț și dinamic – de la cântări și spectacole de circ, la etalări de toalete, pălării și dantele. Aici găseai delicii tradiționale – de la gogoși, turtă dulce, brânzoaice, până la salep, halva, sugiuc, dar și berării cu program muzical și artiști comici. Un loc al diversității – cu un amestec fabulos de oameni de diferite etnii și clase sociale. În perioada interbelică, atractivitatea Târgului Moșilor crește și mai mult. Aici veneau diverse societăți, precum „Luna Park” din Viena, care a adus o serie de atracții – Montagne Russe, Gâdilici, Troilebus, Lanțurile și Roata Norocului. Era una din atracțiile Bucureștiului – locul unde oamenii se întâlneau, socializau și își petreceau timpul liber împreună . Deloc de neglijat sunt Halele Obor, intrate în patrimoniul național, ce rămân mărturie a dezvoltării și adaptabilității acestui loc unic din București. Construite în 1936, după proiectul arhitecților Horia Creangă și Haralamb Georgescu – o construcție modernistă, pentru care s-a implementat o tehnologie originală: are structura de oțel sudat, învelit în beton poros.

Un loc emblematic pentru istoria și identitatea Bucureștiului merită să devină un punct de atracție internațional.

Deși vorbim de o zonă emblematică, ce a lăsat o amprentă puternică asupra identității noastre, zona Obor este de prea mulți ani cârpită și neglijată. Deși e traversată zilnic de mii de oameni, a tot fost tratată doar ca pe un loc de tranzit, cu un „melange” cu de toate, unde găsești orice, în care te duci pe fugă să-ți faci cumpărăturile.


Zona Obor merită mai mult de atât. Are un potențial enorm de a deveni precum piețele locale din Lisabona, Barcelona sau Amsterdam. Acele atracții pe care ne place să le vizităm pentru a mânca și a simți spiritul locului. Merită investit cu cap pentru a-i reda gloria de altădată și a o transforma într-un punct de referință internațional pentru București. Un reper pentru turiști și pentru bucureștenii, care își pot petrece timpul liber aici. Locul unde te recontactezi cu oamenii și ai parte de experiențe culinare tradiționale.


Proiectul Noul Obor a pornit în urmă cu 3 ani, cu un plan concret, în pași, de transformare și reinventare a întregii zone adiacente pieței – arealul cuprins între Șos. Colentina – Ziduri Moși – Bd-ul Ferdinand – Mihai Bravu. Și cum orice plan serios făcut începe cu studiu și expertiză, am colaborat cu experții Băncii Mondiale, care au făcut un studiu amplu de regenerare urbană a zonei. Așa am obținut cele mai bune soluții pe care le implementăm deja în modernizarea a două zone „cheie”, piesele centrale ale proiectului – pe Str. Chiristigiilor (aproape finalizată) și pe Aleea cu Ceas, botezată astfel de către locuitori. Ambele sunt amenajate cu trotuare la nivelul carosabilului, doar din pavaj, cu zonă de promenadă, cu mai multe spații verzi și locuri de relaxare umbrite natural pentru zile toride.


În paralel, pasajele pietonale de la Obor intră într-un proces de reparații capitale. De la momentul construcției și până în prezent, acestea au beneficiat de niște cârpeli superficiale în 2008. Drept urmare, au ajuns într-o stare avansată de degradare, din cauza infiltrațiilor de la nivelul străzii (în special în zona liniilor de tramvai), ce au afectat stâlpii, tavanele și pardoselile. După ani de neglijență, le punem la punct și le modernizăm pentru confortul și siguranța miilor de oameni ce le tranzitează zilnic. Căci sunt importante pentru circulația din zonă – asigură accesul la metru și traversarea unor artere cu trafic intens (Șos. Colentina, Calea Moșilor, Șos. Ștefan cel Mare, Șos. M. Bravu).


Totodată, reconfigurăm toate aleile din cartier pentru a crește semnificativ numărul de locuri de parcare. În acest fel compensăm reducerea parcărilor de pe Chiristigiilor și Aleea cu Ceas. Deja au fost amenajate locuri noi de parcare – pe str. Popa Lazar (67 locuri), Str. Heliade Rădulescu (58 locuri), parcare Parc Păsărari (95 locuri), parcare Aleea cu Ceas (73 locuri), parcare str. Chiristigii (116 locuri) și parcarea din incinta Primăriei (95 locuri).
Nici mediul privat nu a stat deoparte. Atunci mediul privat intră alături de tine în hora modernizării. Parcarea subterană InterParking investește acum și își amenajează deja accesele astfel încât să fie mai multe locuri de parcare în zonă. Piața Obor intră în proces de modernizare cu spații de socializare și o platformă cu terase pentru a mânca. La fel și Magazinul Obor își modernizează fațada și își reconfigurează spațiul interior.
Investițiile făcute de administrația locală în regenerarea zonei au atras imediat atenția și interesul mediului privat. Așa se întâmplă când ai un plan de investiții coerent. Așa se întâmplă când ai o viziune de dezvoltare a unei zone „simbol” al Bucureștiul și când știi unde vrei să ajungi: să o transformi într-o atracție internațională pentru turiști și în punctul vibrant al orașului, unde bucureștenii se întâlnesc, socializează și degustă delicii tradiționale.

VINO ALĂTURI DE NOI.

MAI SUNT MULTE DE FĂCUT.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video