PROIECTELE MELE

Traseu feroviar urban între Gara Obor, Pipera și Gara de Nord

Traseele feroviare urbane sunt o soluție de mobilitate urbană foarte economică și utilizată în orașele vestice, acolo unde există posibilitatea.
Gara Obor și traseul feroviar care pleacă de acolo sunt unele din cele mai subutilizate lucrări de infrastructură din București.
Ceea ce propun este un traseu feroviar urban între Gara Obor – Pipera (Bariera Petricani) – Gara de Nord, astfel încât Locuitorii sectorului 1 și ai sectorului 2 să poată merge la muncă în Pipera cu trenul.

Întreaga structură feroviară există, mai este nevoie doar de construirea unei eurogări în dreptul Șoselei Petricani, precum și un parteneriat cu CFR pentru introducerea de trenuri pe acest traseu.
Ținând cont și de dezvoltarea prevăzută în zona Electronicii, unde terenurile industriale vor fi în viitor reconvertite în blocuri de locuințe și clădiri de birouri, un traseu feroviar între zona Electronicii/Baicului/Gara Obor și zona Pipera este una dintre cele mai elegante rezolvări de mobilitate urbană pe care Bucureștiul le poate avea.

Autobuzul copiilor pe traseele RATB din sector

Cu toții, și cei care avem copii, și cei care nu avem, știm cum arată traficul ”când se termină școala” și ”când începe școala”. Cu toții știm ne gândim cu groază la toate mașinile care duc copii până la școală. Și adevărul este că nu putem învinovăți părinții.

Așa cum arată traficul în București, este foarte greu, ca părinte, să ai încredere că băiatul sau fetița ta, de vârste mici, ajung în siguranță la școală.
Și atunci, foarte mulți părinți, în fiecare dimineață, își urcă în mașină copilul și se îndreaptă către școală, înainte să meargă la muncă. Iar la școală urmează vânătoarea locurilor de parcare, pentru că, bineînțeles, toți părinții își duc copiii la școală în același timp, și locurile de parcare sunt foarte limitate.
Propun înființarea de autobuze școlare pentru copii, care să fie organizate în jurul școlilor. Aceste autobuze vor prelua copiii din stațiile STB, îi vor duce la școală, iar aceștia se vor da jos din autobuz în plină siguranță, în curțile școlilor.
Pe lângă beneficiul major pentru părinți, care astfel câștigă timp prețios în fiecare dimineață, această măsură ajută și la degrevarea traficului deja supraîncărcat din sector.
Proiectul este deja funcțional, pentru anumite școli, în alte sectoare ale Bucureștiului (sectorul 1, 3 și 6) – există deci experiența în administrație, precum și modele de implementare ale celorlalte sectoare.

Parc de business în locul fostei Uzine de Reparații – Atelierele Centrale RATB

Între Spitalul Colentina și Moara lui Asan, se află un spațiu pentru … reparat tramvaie și autobuze. În secolul 21, reparațiile autobuzelor și tramvaielor trebuie să se întâmple la marginea Bucureștiului, nu în inima sectorului 2. Spațiul industrial de acolo poate fi folosit pentru crearea unui Parc de business care să devină un nou pol de dezvoltare urbană.
Propun relocarea Atelierelor de reparații STB pe un spațiu de la marginea Bucureștiului și construirea unui centru de business în acel spațiu, în care se pot dezvolta industrii creative, IT și servicii, domenii cu mare valoare adăugată în economia sectorului. Situarea acestui spațiu în apropierea unei magistrale de metrou, tramvai și autobuze (Ștefan cel Mare), precum și apropierea de o zonă cu multe locuințe face ca acel loc să fie important atât pentru economie cât și pentru regenerarea urbană. Acest proiect vine în întâmpinarea principiului ”locuri de muncă aproape de casă”, care este una dintre prioritățile mandatului meu.
Este un proiect pentru 2 mandate la primărie.

Parcul Gării Obor

Proiectul constă în mutarea în subteran a peronului și a căii ferate de la Gara Obor, construindu-se deasupra un parc – Parcul Gării Obor.
Această soluție păstrează în funcțiune Gara Obor, care este monument istoric, și construiește (ca o stație de metrou) peroanele subterane.
Acest proiect are multiple avantaje pentru zonă:
1. creează un nou parc în sectorul cu cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor
2. fluidizează traficul, eliminând ”bariera de la Baicului”
3. păstrează și pune în valoare monumentul istoric ”Gara Obor”
4. păstrează și pune în valoare traficul feroviar urban
Este un proiect pentru 2 mandate la primărie.

Traseu pentru biciclete Obor – Parcul Circului – Galvani – parcul Verdi – Floreasca

Una din marile probleme pe care o au bucureștenii în ceea ce privește utilizarea bicicletei este faptul că majoritatea traseelor sunt fie direct în stradă, pe unde există riscul accidentelor de mașină, fie, ilegal, pe trotuare, unde există riscul accidentării pietonilor.
Ceea ce propun este un traseu de biciclete de 3,5 km, între Obor/Moara lui Asan și intersecția dintre Calea Floreasca și Șos Fabrica de Glucoză, traseu ce poate fi parcurs în 10 minute cu bicicleta, iar peste 70% din acest traseu este exclusiv pentru biciclete sau trotinete.
Traseul utilizează vechea cale ferată Băneasa-Obor, și are un număr redus de intersecții cu drumurile pe care circulă mașini. Trece prin 2 parcuri (Circului și Verdi) și leagă 2 din polii importanți de dezvoltare urbană ai Bucureștiului, creând premisele utilizării mijloacelor de transport alternative, mai rapide și mai puțin poluante: bicicleta și trotineta electrică.

APET – Achiziții publice electronice transparente

Transparență totală în tranzacțiile publice din sectorul 2.
Administrația publică din sectorul 2 este în același timp și cumpărător de bunuri și servicii de pe piață, și ofertant de resurse publice. Fie că este vorba despre: alocarea locurilor de parcare către cetățeni, închirierea terenurilor de fotbal sau a amfiteatrelor, cumpărarea de mobilier stradal sau de rechizite pentru funcționari, toate aceste tranzacții trebuie să fie transparente și ușor accesibile tuturor cetățenilor. Indiferent că scopul este doar pentru informare sau că aceștia vor să participe la procedurile de achiziții inițiate de primărie.
Pentru acest scop, ne propunem realizarea unei platforme online – APET – Achiziții Publice Electronice Transparente – în care toate tranzacțiile cu bunuri publice realizare de Primăria Sectorului 2 și de toate instituțiile aflate în subordinea sa să se facă într-un mod total transparent. Nu așa cum se întâmplă acum.
Plaforma se va baza pe 3 actori principali: administrația publică, sectorul privat și societatea civilă. Fiecare cu un rol clar stabilit, astfel încât tranzacțiile să fie transparente, accesibile tuturor celor interesați și la prețurile corecte. Va fi o platformă mai intuitivă și mai ușor de folosit decât actualul sistem informatic național de achiziții publice (SICAP), completând soluția oficială de licitații publice și comunicând cu aceasta în mod automat, atunci când e cazul.
© 2020 Radu Mihaiu

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE