





SPAȚIU VERDE ȘI TIMP DE CALITATE PENTRU FAMILII
Sectorul 2 este cel mai puțin verde Sector din București. O spun și locuitorii sufocați de poluare și betoane, o spun și cifrele seci: la numai 12 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, Sectorul 2 este nu numai ultimul din București, dar la sub jumătate din suprafața minima recomandată de Uniunea Europeană (26 de metri pătrați). Avem, conform Cadastrului Verde al Municipiului București, 196.340 de arbori în Sectorul 2, din nou mai puțin decât orice alt Sector din București (Sectorul 1 are peste 555.000), deși suntem unul din Sectoarele cu populatia cea mai mare.

- Aliniamentele stradale sunt descompletate și degradate. “Toaletările” se fac agresiv, “decapitând” scurt arborii în loc să îi ajute să își dezvolte armonios coroana. Rezultă arbori bolnavi, dezechilibrați, cu coroana insuficientă, care nu dau umbra sau oxigenul de care avem nevoie și sunt predispuși la a se usca.
- În loc să fie acoperite de bolte verzi, majoritatea străzilor din Sector sunt bătute de soare și înecate în praf. Numărul real de arbori este, probabil, chiar mai mic de 196.340 pentru că Administrația Locală nu s-a preocupat să țină Cadastrul Verde la zi. În multe cazuri încă folosim cifrele și hărțile verzi din 2011.
- Parcurile din Sector sunt prost întreținute sau au devenit locații de bâlciuri și talciocuri, în loc sa fie spații de liniște, joacă și plimbare. Spre exemplu, Parcul Lia Manoliu este concesionat weekend de weekend unei firme de casă a Primăriei care plătește o sumă insignifianta pentru a organiza târguri imense, cu muzică și fum de grătar care deranjează și sufocă întregul cartier.
- Mulți dintre locuitorii Sectorului 2 preferă să meargă în parcurile din alte sectoare. Părinții se plâng de locurile de joacă prost întreținute, care uneori pun în pericol siguranța copiilor. Cartiere întregi nu au locuri speciale destinate animalelor de companie.
- Pentru Administrația Locală a Sectorului 2 parcurile sunt doar o oportunitate de a acorda contracte firmelor de partid în loc sa fie o preocupare pentru comunitate.
- Bugetul Administrației Domeniului Public alocat spațiilor verzi este orientat predominant spre toaletări (a se citi ciuntiri) de arbori și plantări de panseluțe. Nu există nici un plan și nici resurse financiare pentru a amenaja spații verzi noi. În consecință suntem și Sectorul cu cele mai ridicate valori de poluare a aerului. La nivelul sectorului 2 există un singur senzor oficial de poluare. Senzorul oficial de la Obor și cel independent de pe Bulevardul Barbu Vacarescu arată de foarte multe ori cele mai crescute valori ale poluării cu particule dintre toți senzorii din București. Cu toate aceste nu știm exact de unde vine această poluare, pentru că nu avem suficienți senzori. Montarea și întreținerea unui număr suficient de senzori este o prioritate imediată.
- Sectorul 2 se bucură în mod natural de o suprafață foarte mare de așa numita “infrastructură albastră” – luciu de apă, prin lacurile de pe suprafața sectorului. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu este amenajat astfel încât să reprezinte o atracție autentică pentru cetățeni, ba chiar de multe ori sunt ținta depozitărilor ilegale de gunoaie.
- De ce timp de calitate pentru familii în secțiunea destinată spațiilor verzi și parcurilor? Pentru că petrecem din ce în ce mai puțin timp în aer liber dintr-o multitudine de motive: poluare, parcuri cu infrastructură învechită sau degradată, locuri de joacă improprii pentru copiii de vârste mai mari, evenimente “culturale” organizate în aer liber care nu sunt decât un simulacru de cultură cu mici și bere, lipsa de atractivitate a parcurilor pentru tineri. Or, în orașele civilizate, parcurile nu sunt doar un bonus pentru cetățeni, ci sunt considerate critice pentru mediu, dar și pentru viața socială, economică și chiar pentru sănătatea mentală a comunităților. Prin asigurarea accesului fiecărui locuitor la un parc în proximitatea locuinței, la nu mai mult de 10 minute, impactul pozitiv asupra calității vieții crește semnificativ.
Ce vom face pentru a avea mai mult spațiu verde și mai mult timp de calitate pentru familii la noi în sector:
- Vom reamenaja malurile salbei de lacuri din Estul Sectorului 2: Fundeni (inclusiv Insula Fundeni), Dobroești, Plumbuita (inclusiv Insula Plumbuita) și malul nordic al lacului Tei. Propunerile de reamenajare includ: promenadă și pistă de biciclete pe pornind din Parcul Pantelimon pe întreaga lungime a malurilor până la Palatul Ghica Tei, unde se face joncțiunea cu pista de biciclete de pe Șoseaua Petricani, respectiv secțiune de promenadă și spațiu de picnic/mese în aer liber și spațiu verde pe malul nordic al Lacului Tei, care să deservească și zona de business Pipera.
Vom amenaja Parcurile Verdi și Sticlăriei (60.000 mp, zona Vergului) în urma unor consultări cu locuitorii din cartierele din zonă; - Vom amenaja în parcurile existente spații destinate petrecerii timpului liber pentru copiii cu vârste mai mari, cu infrastructură adecvată - circuite pentru BMX, skateboard, trotinete, role și biciclete, panouri de baschet, mese pentru board games.
- Vom revitaliza parcurile ca locuri de socializare și întâlnire a comunităților prin crearea unor puncte multifuncționale în fiecare parc al sectorului care să cuprindă: bibliotecă mobilă, spații de concerte/spectacole în aer liber/conferințe și întâlniri cu artiști (dimensionat proporțional cu mărimea parcului).
- Propunem identificarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate de mici dimensiuni (în parteneriat cu asociații profesionale / ONG-uri active în domeniu/ grupuri civice de inițiativă). Se încurajează crearea unei rețele de asociații comunitare pentru implicarea activă a cetățenilor.
- Vom crește numărul de suprafețe destinate câinilor de companie - în parcurile existente sau în alte zone identificate ca fiind potrivite pentru plimbarea animalelor de companie;
- Vom iniția proiecte - pilot de parteneriate cu asociațiile de proprietari pentru amenajarea de spații verzi/pergole pe acoperișurile blocurilor (acolo unde structura blocului permite acest lucru)
- Vom iniția proiecte - pilot pentru amenajarea de spații verzi/pergole pe acoperișurile instituțiilor publice din sector;
- Vom demara programul „Nicio stradă fără boltă verde” prin:
- Replantarea tuturor alveolelor goale din aliniamentele stradale;
- Amenajarea de noi aliniamente stradale pe toate străzile unde acestea lipsesc și
- Plantarea de arbori în toate scuarurile din intersecții. Vom planta 100.000 de arbori noi pe raza Sectorului 2 până la finalul mandatului;
- Vom schimba modul în care se face toaletarea copacilor pentru a nu mai fi maltratați, cum să întâmplă în prezent. Procesul se va desfășura sub coordonarea și supravegherea specialiștilor, și vom pune la dispoziție un serviciu electronic interactiv pentru cetățeni (pentru cereri, fotografii înainte și după toaletare etc.). Registrul Verde Electronic al Sectorului 2 va cuprinde informații cu locația tuturor arborilor din sector, specia, vârsta etc. și va putea fi folosit de cetățeni pentru a se informa/a raporta orice probleme;
- Propunem identificarea și revitalizarea spațiilor private abandonate si vom încuraja plantarea de copaci pe aceste terenuri
- Auditarea situației actuale a speciilor spontane sau cultivate de arbori și arbuști din sector ; Pentru fiecare nou-născut primăria va planta un arbore pe spatiile publice, pe care copilul îl va îngriji apoi; arborii achiziționați de primarie vor proveni de la pepinierele locale pentru dizolvarea traficului de plante și monopolului creat.
- Crearea unei rețele de monitorizare a poluării în colaborare cu universități, producătorii privați de echipamente de monitorizare și ONG-urile din domeniu pentru o cartografiere în timp real a nivelului de poluare generat.
STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE
STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE
STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE