TROTUARE PENTRU OAMENI, PARCĂRI PENTRU MAȘINI

Fiecare bucureștean pierde anual 218 ore în trafic. Bucurestiul este pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume în privința aglomerației în trafic. Numărul de mașini din București este în continuă creștere. În perioada 2014-2015, numărul de mașini era de 700 la mia de locuitori. Iar în 2018 se apropie de 1000 de mașini la mia de locuitori, în condițiile în care media UE este de 500 de mașini la o mie de locuitori. Locurile de parcare înlocuiesc spațiile verzi și zonele pietonale, și tot sunt insuficiente. Cei 362.000 de locuitori din sectorul 2 beneficiază de 25.500 de locuri de parcare gestionate de ADP - deci un loc de parcare amenajat la mai mult de 10 mașini.

  • Locurile de parcare înlocuiesc spațiile verzi și zonele pietonale, și tot sunt insuficiente. Cei 362.000 de locuitori din sectorul 2 beneficiază de 25.500 de locuri de parcare gestionate de ADP - deci un loc de parcare amenajat la mai mult de 10 mașini.
  • Trotuarele și străzile mici sunt sufocate de mașini parcate. Mașinile parcate ocupă primul sens de circulație al marilor bulevarde, fac ca străzile mici să devină de facto cu sens unic, și împiedică circulația pietonilor pe trotuare. Transportul în comun este ineficient și neatractiv. O mare parte a locuitorilor din sector nu au acces facil la metrou. Mijloacele de transport în comun sunt vechi, vin la intervale mari și variabile și sunt blocate în trafic.
  • Competențele în privința problemelor de trafic sunt împărțite între Primăria Generală și Primăriile de sector. Marile artere pe care circulă mijloacele de transport în comun sunt în administrarea Primăriei Generale, în timp ce străzile secundare - inclusiv infrastructura de parcări rezidențiale- sunt la Primăria de sector. Deși în Strategia de dezvoltare locală a Sectorului 2 sunt prevăzute măsuri pentru ameliorarea conectivității, îmbunătățirea infrastructurii de biciclete și a zonelor pietonale, și crearea de parcări, cea mai mare parte a acestor proiecte nu au fost realizate.
  • Datorită modului ce împărțire a atribuțiilor între Primăria Generală și primăriile de sector, lucrările majore de infrastructură, care ar putea îmbunătăți traficul, sunt de competența Primăriei Generale, cu care echipa de la Sectorul 2 va lucra îndeaproape pentru soluționarea problemei mobilității urbane în Capitală.

Ce vom face pentru a avea trotuare pentru oameni, parcări pentru mașini la noi în Sector:

  • Vom lua următoarele măsuri imediate pentru eliberarea trotuarelor:
    - eliberarea în zonele intens circulate pietonal
    - refacerea/repararea trotuarelor deteriorate astfel încât să nu mai prezinte denivelări sau gropi;
    -  accesibilizarea trotuarelor pentru persoanele care se deplasează în scaune rulante respectiv cu marcaj tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
    -  obstacolele prevăzute pentru a preveni parcările pe trotuare vor fi realizate în conformitate cu normele legale privind distanța minimă dintre ele; pe cât posibil, acestea nu vor fi sub formă de bolarzi (stâlpi), ci gard viu;
  • Vom realiza un sistem integrat de administrare a locurilor de parcare din Sector:
    Punerea în dezbatere publică a unui regulament clar de acordare a locurilor de parcare.
    locurile de parcare vor fi inventariate, demarcate și se va ține evidența lor.
    Crearea unui site (portal) unde cetățenii pot vedea lista locurilor de parcare, starea lor (liber/ocupat), pot depune cerere online și pot achita online taxa de închiriere.
    licitație publică transparentă pentru locurile de parcare de la primărie, pentru a se evita orice suspiciune privind relații clientelare în acest domeniu.
  • Vom realiza sensuri unice pe străzile sectorului. Sunt multe străzi secundare în București unde circulația este îngreunată de faptul ca mașinile sunt parcate pe carosabil. Acest lucru duce la gâtuirea circulației, străzile devenind de facto cu sens unic (pentru că nu pot trece doua mașini unu pe lângă alta prin spațiul rămas). Străzile de acest fel vor fi identificate și se va propune crearea de sensuri unice pe ele, în urma unui studiu de trafic realizat împreună cu Direcția Rutieră a Poliției. După trecerea la regim de sens unic, locurile de parcare aflate pe ambele părți vor fi delimitate și luate în administrarea primăriei
  • Vom construi parcări securizate pentru biciclete în zonele rezidentiale: faptul ca locuitorii sectorului și ai Bucureștiului nu au unde să-și țină bicicletele este un impediment în dezvoltarea transportului alternativ. De aceea vom construi parcări securizate pentru biciclete în zonele rezidentiale. Vom construi parcări de biciclete la sediile instituțiilor publice și la toate unitățile de învățământ.
  • Vom restructura zona Dimitrie Pompeiu: Bulevardul Dimitrie Pompeiu va fi transformat în bulevard cu sens unic, o banda fiind alocată navetelor, autobuzelor și mașinilor speciale.
  • Realizarea unei parcări de tip Park & Ride la intersecția autostrăzii A3 cu Petricani + pasaj pietonal subteran sub Petricani pentru a ajunge la tramvai, spre Dimitrie Pompeiu + navete speciale ce fac legatura dintre aceasta parcare, metrou Pipera, Gara Herăstrău, Fabrica de Glucoza, Park & Ride.
  • Vom continua investiția în piste de biciclete integrate în circuitul de mobilitate urbană (ex: Obor - Șoseaua Colentina - Doamna Ghica - integrare cu pista de pe Șoseaua Petricani; Ștefan cel Mare - Barbu Văcărescu cu ramificație pe bulevardul Lacul Tei) pentru a permite locuitorilor să se deplaseze cu bicicleta de acasă la serviciu, dar și către zonele de agrement (Parcul Circului, Tei, Plumbuita);
  • Vom construi parcări de tip Park & Ride pentru cei care fac vin să muncească în București, ca alternativă la tranzitarea orașului cu mașina, în zonele: Cora Pantelimon (finalizată lucrarea începută deja), ieșirea autostrăzii A3 spre Colentina (str Gherghiței, str Mihai Tudor), ieșirea autostrăzii A3 spre Petricani, intrarea în Colentina din Voluntari (Colentina 459).
  • Vom construi noi parcări rezidențiale supraetajate sau automate (rotative) acolo unde există spațiul necesar. Noile locuri de parcare vor fi scoase la licitație;
  • Vom susține împreună cu Primăria Municipiului București construcția liniei de tramvai Titan - Piața Delfinului - Doamna Ghica - Petricani - Pipera, care va uni cele 3 mari cartiere: Pantelimon, Colentina și Tei

  RADU MIHAIU - Programul Electoral

© 2020 Radu Mihaiu

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE

STAI LA CURENT CU CE FACEM ÎN CAMPANIE